400 хил. души не си търсят работа
12.08.2011 | 08:33
400 хил. души не си търсят работа
Общо над 1.74 млн. души не си търсят работа според данни на НСИ. Сред незаетите има и съпруги, които са издържани от богатите си половинки

Общо около 400 хил. души не си търсят работа. Това показа последното преброяване на населението у нас.

Домакините в България, които се грижат за децата и семейния уют и не ходят на работа, са 287 287. Толкова жени са посочили при последното преброяване, че са заети само с домашни и семейни задължения. Това не са безработни майки и съпруги, а хора, които изобщо не търсят работа. Тяхната грижа е да поддържат дома, да готвят и да гледат децата. Най-многобройната възрастова група домакини са млади жени. Повече от половината са на възраст между 20 и 40 години.

110 647 мъже също са посочили, че са заети само с домашни или семейни задължения. Затова не ходят на работа, нито пък търсят такава, пише в днешния си брой вестник "Стандарт".

Домакините са част от групата трудоспособни българи, които статистиката определя като икономически неактивни, защото са извън пазара на труда. Статистиците преброиха тази година, че такива са 1,745 милиона българи на възраст от 15 до 64 г. Близо 600 хиляди от тях вече са пенсионери и затова не работят. 440 хиляди са ученици и студенти.

ОбВ групата на неактивните има и 312 хиляди българи, които по различни каква причина не желаят да работят. Голяма част от тях са болни хора и предстои статистиката наесен да представи данни за бройката им. Сред незаетите има и съпруги, които са издържани от богатите си половинки. Други пък разчитат на ренти и наеми и заради това не търсят прехраната си в офис или завод. Има и такива, които са посочили, че все още родители им ги издържат, въпреки че отдавна са минали непълнолетните 18 години.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти