41% от БВП в България идва от патенти, марки и авторски права
04.06.2015 | 11:40
41% от БВП в България идва от патенти, марки и авторски права
През 2014 г. 101 души са били осъдени заради престъпления върху интелектуалната собственост

41% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България се дължи на отрасли с интензивно използване на патенти, марки и авторски права, а 24% от работните места в страната се създават от тези отрасли. Това обяви зам.-министърът на икономиката Любен Петров по време на работен семинар "Изграждане на респект към интелектуалната собственост“.

България има добре развита структура по отношение на правоприлагащите органи, отговарящи за защитата на права върху интелектуална собственост“, допълва той.

По думите на зам.-министъра през миналата година по границата на страната са били задържани над 635 хил. стоки. Най-често фалшифицираните стоки са представяни за оригинални марки като Nike, Adidas, Armani, Tommy Hilfiger, Zara, Chanel, Puma и други, обясняват от пресцентъра на икономическото министерство.

Нарушенията на интелектуалната собственост не са лесни за откриване и представляват „подвижна мишена“, коментира още Петров. Според него е необходимо въвеждането на прецизни системи за откриване на нарушенията и бързото прилагане на превантивни мерки.

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) международната търговия с фалшифицирани и пиратски стоки се изчислява на около 250 млрд. долара. Тази сума е по-голяма от БВП на общо 150 държави.

От друга страна според изчисленията на българското патентно ведомство през 2014 г. са били осъдени 101 лица за извършване на престъпления против права върху интелектуална собственост. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти