5,5 млн. лв. са дадени допълнително за ремонта на Военното НДК
19.09.2012 | 17:25
5,5 млн. лв. са дадени допълнително за ремонта на Военното НДК
В сградата ще бъдат настанени поделения на Софийския районен съд и Софийската прокуратура

С Постановление на МС се предоставят допълнителни средства от централния бюджет по бюджета на Министерството на правосъдието за 2012 г. в размер на 1 млн. лв.

Сумата е предназначена за ремонт на сградата на Националния армейски комплекс или т. нар. Военно НДК . В нея ще бъдат настанени Софийският районен съд и Софийскатат районна прокуратура.

С предишно правителствено решение на МП за нуждите на Софийски районен съд и Софийска районна прокуратура беше дадено право за управление на имот публична държавна собственост, намиращ се в гр. София, Столична община, район „Красно село”, местността „Лагера”, бул. „Цар Борис III” № 54. Допълнително бяха предоставени третия, четвъртия и петия подпокривен етаж на блок „А” на горепосочената административна сграда и 10 паркоместа от подземния паркинг.

Предоставянето на тези етажи, както и състоянието на целия имот в момента обуславят нуждата от ремонтирането им, с цел комплексно изпълнение на ремонтните дейности и осигуряване нормалното функциониране на сградата, предназначена за нуждите на Софийски районен съд и Софийска районна прокуратура, аргументират се от МС.

Средствата ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2012 г. при условията на чл. 34, ал. 1 от Закона за устройството на държавния бюджет.

С друго поставновление на Министерски съвет се предоставят допълнително средства в размер на 5,5 млн. лв. по бюджета на Министерството на правосъдието (МП) за 2012 г. за проектиране, строителство и възлагане на строителен надзор и инвеститорски контрол на обект: „Преустройство и смяна на предназначението на „Национален Армейски комплекс” в административна сграда, предоставена на Министерството на правосъдието за нуждите на органите на съдебната власт”, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Това, което вече е направено, пак ще се ремонтира, защото е протекло", посочи по-рано днес министър-председателят Бойко Борисов.

За ползване на имота е необходима смяна на предназначението на „Национален армейски комплекс” в административна сграда за нуждите на органите на съдебната власт, както и извършване на дейности, свързани с преустройство на сградата.

Прогнозната стойност на разходите за извършване на преустройствените дейности е в размер на над 15,12 млн. лв.

Същевременно с Постановлението на МС от 23 август 2012 г. бяха предоставени допълнителни средства по бюджета на Министерството на правосъдието за 2012 г. за финансиране на дейностите, свързани с проектиране, извършване на преустройство и строителство, смяна на предназначението, както и възлагане на надзор и контрол на имота в размер на 9 624 882 лв.

Средствата ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2012 г.

"Единият корпус е готов и там, където са правили тази зала, почти колкото на НДК, ще бъде преградена наполовина и ще бъдат направени 35 съдебни зали. Тези допълнителни 5,5 млн. лева се дават именно заради това. Става въпрос за идеята да се ремонтира сградата на Военното НДК, така че там да бъдат настанени наказателните съдии и прокурорите от Районния съд в София", каза министърът на правосъдието Диана Ковачева, цитирана от Агенция "Фокус".

По този начин ще се реши проблемът с натовареността, ще има възможност да бъдат назначени повече съдии и също така - ще бъдат направени 35 съдебни зали.

"С тези допълнителни средства изцяло е обезпечен ремонтът на двете сгради и се решава проблемът със Софийски районен съд", уточни Ковачева.

От днес може да се стартира процедурите по сградите, каза премиерът. "Бях обещал на прокурорите и съдиите, че ще стане максимално бързо и това е максимално бързото”, каза още Бойко Борисов.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти