55% от регистрираните коли - над 15 годишни
25.03.2011 | 09:23
55% от регистрираните коли - над 15 годишни
Основен проблем за България остава състоянието на второкласната и третокласната пътна мрежа

Основните мерки, които България трябва да предприеме, за да се сведе нивото на смъртност при пътни инциденти до показателите на развитите европейски държави, са обновяването на автомобилния парк и подобряването на второкласните пътища.

55% от регистрираните 3 300 000 автомобили у нас са на повече от 15 години. Това стана ясно на конференция за пътната безопасност, информира Darikfinance.bg.

Независимо, че е регистрираната най-малка смъртност от 1967 година насам, то тя остава сред най-високите спрямо редица европейски страни, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Светослав Каймаканов от Агенция "Пътна инфраструктура" обясни, че добрите показатели за изминалата година се дължат на доброто състояние на първокласната мрежа и автомагистралите, както и бързото им развитие. Въпреки това основен проблем за България остава състоянието на второкласната и третокласната пътна мрежа, които представляват 82% от общата.

Безопасността по пътищата се свързва основно с възникналите пътно-транспортни произшествия. По данни на редица европейски държави размерът на загубите, които понася държавата като цяло, възлизат на около 2% от брутния вътрешен продукт. Много важна е връзката между школите за обучение, които влияят върху водача на автомобила, пътната администрация, която контролира инфраструктурата, и пътна полиция, която следи за движението по пътищата, информира експертът.

Антон Антонов, началник сектор "Пътен контрол" в отдел "Пътна полиция", посочи като друг основен проблем възрастта на превозните средства в България:

3 300 000 са пътните превозни средства, които са регистрирани. Тук възниква големият проблем - от 0 до 5 години са 10% от превозните средства, от 6 до 15 години са около 30%, и останалите автомобили, по-стари от 15 години, представляват близо 55% от превозните средства. Това е един изключително стар автомобилен парк.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти