58 хил. гърци са посрещнали Великден у нас
17.04.2012 | 16:29
58 хил. гърци са посрещнали Великден у нас
Отчитат рекорден ръст пътникопоток на границата между Гърция и България през тазгодишните великденски празници

През четирите почивни дни през петте гранични пункта на българо-гръцката граница общо в двете посоки са преминали към 220 000 души и 77 600 автомобила. За сравнение – през същите почивни дни през 2011 г. през границата са преминали близо 48 000 автомобила, в които е имало към 142 000 души. Най-голям брой преминавания са отчетени на 13 април и в двете посоки.

Около 65 000 българи са прекарали почивните дни по Великден в Гърция, а около 58 000 гърци у нас. Това става ясно от данните на Главна дирекция „Гранична полиция” за пътникопотока през българо-гръцката граница в четирите почивни дни по време на великденските празници. Информацията съобщи за Агенция "Фокус" Лора Любенова, говорител на Главна дирекция „Гранична полиция”.

Към 113 хил. души са излезли от България по време на великденските празници през петте гранични пункта на българо-гръцката граница. 65 000 от тях са българи. 47 000 са граждани на други страни на Европейския съюз (предимно румънски граждани). 1000 са граждани на страни извън Общността. Същевременно 107 хил. души са влезли в страната през петте пункта на българо-гръцката граница в четирите почивни дни. 48 000 са български граждани, 58 000 – граждани на други страни на Европейския съюз (предимно гръцки граждани) и към 1000 – от страни извън Общността.

Междувременно ИА "Автомобилна администрация” извърши превантивен контрол на превозите на пътници с автобуси и таксиметрови автомобили. В резултат на проверките контролните органи са съставили 79 акта, от които 44 са за нарушения при извършване на обществен превоз на пътници с автобус и 35 са за нарушения при превоз с таксиметрови автомобили. Това става ясно от информация на МТИТС.

По–характерните нарушения, констатирани от инспекторите, са различни технически неизправности, като износени или разкъсани гуми, нарушена цялост на обзорните стъкла, неизправна спирачна уредба, неизправни светлини и др. Някои от превозните средства не са преминали на периодичен технически преглед. Част от водачите са извършвали превозите без карта за квалификация на водача, тахографски листа, ръчен запис или разпечатки за предходните 28 дни, както и непопълнени пътни листа за деня и пътна книжка. Проверяващите са установили и нарушения, свързани с неспазване на маршрутно разписание и на времето за управление и почивки. Част от санкционираните водачи не са притежавали удостоверение за водач на лек таксиметров автомобил.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти