63% от хората с проблеми при плащането на битови сметки
31.05.2011 | 13:23
63% от хората с проблеми при плащането на битови сметки
Две трети от българите твърдят, че стандартът им на живот се е влошил през последната година, отчита НЦИОМ

Две трети от българите твърдят, че стандартът им на живот се е влошил през последната година. Това показва национално представително проучване на НЦИОМ, проведено от 12 до 19 май сред 1000 души.

Само четири процента отговарят, че живеят по-добре. 63% от анкетираните са срещали затруднения при плащане на битови сметки за електричество и за парно отопление, 58 на сто са се ограничавали в покупките на стоки от първа необходимост, 43 на сто не са си позволили почивки, 40 на сто са отложили планиран ремонт на жилището си, 22% са имали проблеми при плащането на кредити, а 19 на сто са отложили планирана покупка на кола.

Временно са останали без работа са останали 16%, а 15 на сто са безработни повече от 6 месеца. Две трети от безработните се определят като трайно безработни. 40% от хората очакват стандартът им да се повиши през следващата година, а два пъти по-малко е
делът на песимистите

Делът на оптимистите за бъдещето на страната е непроменен - 47%, песимистите обаче леко намаляват от 41 на 39%. 11% от хората евярват, че е възможно до края на 2011 г. страната ни да излезе от икономическата криза. Половината анкетирани виждат изхода от кризата след няколко години, а една пета от българите казват, че никога няма да излезем от кризата, информира БТА.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти