7 инвеститора с интерес към "БДЖ-Товарни превози"
26.12.2012 | 13:14
7 инвеститора с интерес към "БДЖ-Товарни превози"
Възможно е интерес към дружеството да проявява и Руската държавна железопътна компания

Седем инвеститори проявяват интерес към обявеното за продажба дъщерно дружество на БДЖ - "Товарни превози". Шест от тях вече са закупили документация за участие в процедурата по приватизация. Това съобщи за в. "Стандарт" изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов.

Закупилите документи са консултантската компания "Юриста Груп" ЕООД, гр. София; адв. дружество Георгиева, Тодоров и Ко; адв. Валентин Ценов Иванов; адв. дружество "Григоров и съдружници"; адв. Тодор Иванов Ангелов и превозвачът "Българска железопътна компания", собственост на най-големия румънски частен превозвач "Груп Феровиар Ромън".

Седмият инвеститор отново е представен от адвокат, който е изпратил искане до АПСК за удължаване на срока за подаване на документи за допустимост. До мярката се е стигнало, тъй като празничните дни възпрепятстват окомплектоването на нужната документация, обясни Караниколов. Така освен румънската компания, останалите кандидати за товарната железница ще бъдат представлявани от консултанти и адвокатски кантори.

Възможно е седмият инвеститор да Руската държавна железопътна компания (РЖД). Според информация на в. "Коммерсанть" компанията има намерение да стъпи на европейския пазар на товарни превози. В статията се допълва, че монополистът разглежда възможността да участва в приватизацията на най-големия товарен железопътен превозвач в България – „БДЖ Товарни превози”.

От пресофиса на РЖД са отказали официален коментар. Източник от компанията обаче е обяснил, че монополистът се интересува от почти всички активи, които в момента се предлагат из Европа, особено в източната част на Стария континент. В коментара се допълва, че РЖД познава много добре жп бизнеса в България.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти