70 работници от "Tерем" -Търговище с предизвестия
27.11.2009 | 17:13
70 работници от "Tерем" -Търговище с предизвестия
Оптимизацията на състава във военния завод е наложителна, за да бъде спасено дружеството

Директорът на военния завод "Терем-Хан Крум" в Търговище Николай Радев е връчил предизвестия за прекратяване на трудовите правоотношения на 70 служители. Изтекъл е 15-дневният срок, в който те са били пуснати в престой, съобщи Dariknews.bg. Според синдикалния лидер Витан Вълчев процесът продължава и през следващата седмица. Комента не може да се посочи точната бройка на хората, които ще напуснат работа.

Според Вълчев в колективния трудов договор е посочено, че срокът на предизвестието е 3 месеца за хората над 40г. възраст, за останалите - 2 месеца. Ако работодателят реши да уволни работник по-рано, трябва да му изплати обезщетение за това време. След изтичане на предизвестието се изплаща 1 трудово възнаграждение на съкратените от работа.

Оптимизацията на състава във военния завод е наложителна, за да бъде спасено дружеството, стана ясно преди дни. Настоящият директор Николай Радев също е в предизвестие след подадена оставка. То изтича на 31 януари. Според Витан Вълчев ръководството на холдинга е обсъдило със синдикатите няколко варианта, от които най-удачно би било да се назначи нов директор и да има приемственост с досегашния, но все още няма яснота дали ще се случи.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти