87 млн. лева дължат топлофикациите на „Булгаргаз“
23.09.2014 | 15:01
87 млн. лева дължат топлофикациите на „Булгаргаз“
Държавната фирма ще търси кредит от БЕХ за покриване на задълженията си

87 млн. лева дължат топлофикационните дружества за получен природен газ. Това заяви Александър Петров, директор на дирекция „Лицензионна дейност и корпоративни отношения“ в „Булгаргаз“. Най-големи са задълженията на столичната топлофикация София, като освен тях задължения имат топлофикациите в Плевен, Враца и Бургас. Всички задължения към момента са просрочени, каза Петров.

В момента газовата компания търси начини да си получи парите от компаниите, като това са само текущите им задължения. Освен тях столичното парно, което е й най-голямото в страната, дължи на „Булгаргаз“ и на Българския енергиен холдинг над 500 млн. лева.

В същото време „Булгаргаз“ дължи около 20 млн. лева на Националната агенция по приходите за невнесени данъци.
Финансовото състояние на дружеството в момента е лошо не само заради задълженията, които има да събира, но и заради блокираните сметки на компанията в КТБ. В момента търсим всякакви начини за привличане на финансиране, за да може да се подобри състоянието на фирмата. Възможно е компанията да получи кредит и от БЕХ, за да обезпечи доставките на синьо гориво за хранилището в „Чирен“.

„Булгаргаз“ прави всичко възможно да продължи да нагнетява природен газ в „Чирен“, обясни Петров. Това може да се прави само до края на месеца. От началото на октомври газохранилището преминава в режим на доставки на гориво за нуждите на страната.

От „Булгаргаз“ за момента не са обсъждали възможността за доставки на синьо гориво от Гърция, както обясни по-рано днес енергийният министър Васил Щонов. От компанията потвърдиха, че има такава възможност, в случай на спиране на доставките от тръбата от Русия. В „Булгаргаз“ не са обсъждали на какви цени могат да се правят тези доставки. Те със сигурност ще бъдат по-високи от сега действащите. Синьо гориво страната ни може да получи в случай на нужда от терминала за втечнен газ Ревитуса край Атина.

За момента нямаме никакви индикации за газова криза или за понижаване на налягането при доставките, заяви Петров.

„Булгаргаз“ поиска и увеличение на цените на природния газ от 1 октомври с близо 1,6%. Предложението на ДКЕВР обаче е за запазване на цената. Ако това решение стане факт, то ще доведе до допълнителни финансови загуби за дружеството, обясни Петров. Очаква се енергийната комисия да вземе решение за цената на 26 септември. При настоящата ситуация не се очаква да има поскъпване на парното.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти