Alphabet с понижена печалба в Европа за второто тримесечие
25.07.2017 | 12:00
От: Econ.bg
Alphabet с понижена печалба в Европа за второто тримесечие

Компанията-майка на Google - Alphabet, отчита много добри резултати за второто тримесечие на европейския пазар, но въпреки това при печалбата ѝ има много сериозен спад - заради наложената от ЕС глоба за монополно положение.

Печабата за периода април-юни на Alphabet в Европа е 3,5 млрд. долара, като ако не беше глобата, щеше да е 6,3 млрд. долара т.е. спадът е 28% на годишна база. Приходите са нараснали с 21% спрямо второто тримесечие на 2016 година, достигайки 26 млрд. долара.

Главният финансов директор на Alphabet Рут Порат съобщи, че докладът демонстрира "силен растеж със силна инерция", тъй като в момента компанията прави" насочени инвестиции в нови сфери". Инвеститорите обаче са загрижени за последствията от регулаторните правила в Европа, които вече предизвикаха битка между Google и ЕС и се оказаха безмилостно предизвикателство пред амбициите на Google да разшири дейността си отвъд предлагането на резултати от онлайн търсенето.

През юни на търсачката ѝ беше наложена рекордна глоба, която може би ще преначертае цялата интернет карта на света. Тогава еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер постанови, че Google е злоупотребил с позицията си на пазарен лидер, за да предоставя неправомерно своите търговски услуги. Конкретно, Брюксел обвини Google, че е приоритизирал Google Shoping в своите резултати, което е нанесло щети на други услуги за съпоставка на цени като TripAdvisor и Expedia.

В резултат на Google бе наложена рекордната глоба от 2,74 млрд. долара. Преди това най-високата наложена санкция за монопол от американска компания принадлежеше на Intel и възлизаше на 1,06 млрд. евро. /expert.bg/

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти