Apple и Foxconn подобряват условията в китайските си заводи
30.03.2012 | 12:37
Apple и Foxconn подобряват условията в китайските си заводи
Масова практика в заводите на технологичните компании в Азия е извънредното работно време да не се плаща

Американският технологичен гигант Apple и тайванският му партньор Foxconn се съгласиха да обърнат сериозно внимание на служителите си в Азия и да се погрижат нарушаването на трудовите им права да бъде прекратено.

Във фабриките в Китай, където се сглобяват световноизвестните марки iPhone и iPad, ще бъдат назначени десетки нови работници. Предвижда се да бъде премахната незаконната практика да се работи допълнително без заплащане, да се осигури безопасността на труд и да бъдат обновени и ремонтирани жилищата на служителите, информира "Ройтерс".

Ангажиментът е следствие на едно от най-големите разследвания на дейността на американска компания зад граница и трудовите условия, които предлага на персонала там. Независимата организация Честен труд (FLA) провери условията за работа на 35 хил. служители в три завода на Foxconn, като откри много нарушения, най-често неплатено изработено извънредно време.

Според президента на FLA Орет ван Хеерден споразумението с Apple и Foxconn ще има много голям ефект. Двете компании са най-големите играчи в технологичния сектор и след като те поемат ангажимент, то и другите на пазара ще ги последват – в това число Dell, HP, Amazon, Motorola, Nokia и т.н. Всичките тези компания имат предприятия в Азия.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти