Citigroup повишава прогнозата си за цената на Брент
18.01.2018 | 12:00
econ.bg
Citigroup повишава прогнозата си за цената на Брент
Експертите от Goldman Sachs по-рано заявиха, че надпреварата на петролния пазар ще се запази

Анализаторите от  Citigroup повишиха прогнозата си за средната цена на петрола сот Brent до 65 долара за барел през първото тримесечие и до 58 долара за второто тримесечие на 2018 г.

Според тях условията за подкрепа вероятно ще се запазят в краткосрочно бъдеще, става ясно от съобщение на банката, цитирано от агенция Bloomberg в сряда.

Експертите от  Goldman Sachs по-рано заявиха, че надпреварата на петролния пазар ще се запази. Понижението на запасите от горива в света заедно с увеличение на търсенето и изпълнението и то добро на страните от ОПЕК и извън картела по отношение на ограничението на добива са в подкрепа на повишението на цените. Това означава, че котировките на фючърсите за петрол в Лондон и Ню Йорк може да надхвърлят прогнозите на банката, се отбелязва в прегледа на  Goldman Sachs.

Въпреки че ръста на цените може да подтикне производителите към повишение на добива, то това няма да окаже съществено въздействие върху котировките на фючърсите през следващите месеци, смятат анализаторите. Причината е, че понижението на запасите засилва нивото на backwardation.

„Въпреки че очакваме цените по дългосрочните договори да се понижат от настоящото ниво във връзка с ръст на активността на производителите и увеличаване на обема за хеджиране през 2019 г., това може да окаже ограничено въздействие на спотовите цени, тъй като понижението на запасите ще засили backwardation, смятат анализаторите от  Goldman Sachs. Следователно ние виждаме увеличение на натиска нагоре по наша прогноза, които са за 62 долара за барел за Brent и 57,5 за барел за WTI през близките месеци.

Базовата оценка на Barclays за WTI за 2018 г. е за 55-58 долар за барел. Експертите от банката не очакват дефицит на доставките, което би довело до скок на котировките до 80 долара за барел. Според тях, настоящият недостиг на предложения на пазара едва ли ще се запази, предвид ръста на добива в САЩ и възобновяване на нивото на доставките от Северно море.

Основният риск според Barclays е Венецуела, където производството, според очакванията ще падне до 1,6 млн. барела на ден към края на тази година, а потенциално може да се срине и до 1 млн. барела на ден.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти