Eксперт: Брекзит без сделка е най-реалистичният вариант
24.11.2018 | 10:10
econ.bg
Eксперт: Брекзит без сделка е най-реалистичният вариант
Юнкер и Мей ще обсъдят отношения между Обединеното кралство и ЕС

В деня преди Европейския съвет утре председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и британският премиер Тереза Мей ще обсъдят бъдещите отношения между Обединеното кралство и Евросъюза.

Срещата е ден преди извънредния Европейски съвет, посветен на Брекзит. На него лидерите Европейския съюз трябва да дадат подкрепата си за сделката.

Според експерта от Центъра за европейска политика Лариса Брунер Брекзит без сделка е най-реалистичният вариант за излизането на Великобритания от ЕС. Тя уточни, че причината за това ще бъде не Съюзът, а Обединеното кралство:

“Според мен голямата опасност за Тереза Мей не е в Брюксел, а е в Уестмистър. Ако парламентът отхвърли споразумението на първо четене, британският премиер Тереза Мей има 21 дни, през които да предложи поправки в документа. През това време във Великобритания може да настъпи политически хаос, финансовите пазари да бъдат изключително нестабилни, фирмите да ускорят плановете си за действие в случай на Брекзит без споразумение и като цяло да добием първа представа, какво означава именно такова оттегляне от съюза“, каза тя.

Според нея при това положение има два варианта: "Първият - достатъчен на брой депутати да бъдат изплашени и да гласуват в полза на двата документа на второ или трето четене. По-вероятна обаче е втората възможност - парламентът да поиска Тереза Мей да предоговори споразумението с ЕС, но не съм сигурна, че Общността ще е във възторг от това. Така тя ще се върне в Обединеното кралство с празни ръце, унизена, парламентът отново ще гласува против споразумението и така пак ще се изправим пред вероятността да няма сделка, тъй като няма да има необходимото мнозинство за каквото и да било ново споразумение с ЕС. Такъв сценарий е напълно реалистичен и ще бъде бедствие за Обединеното кралство. Всъщност, трябва да разглеждаме два типа сценария без сделка - такъв с мини сделки и такъв без тях".

Дори и след оттеглянето Великобритания да пострада икономически, винаги ще стои този наратив, според който ЕС наказва Обединеното кралство, смята Брунер. Според нея това още повече ще настрои повечето хора срещу Общността, отколкото да ги спечели в нейна полза. В момента електоратът е много сериозно разделен и не виждам хората да променят нагласите си, подчерта още експертът.   

Испания поставя като условие да бъде постигнато споразумение с Лондон за бъдещето на анклава Гибралтар. В противен случай планираната за утре извънредна среща на върха на ЕС, на която се очаква да бъде одобрена сделката за Брекзит, може да бъде отменена, предупреди испанският премиер Педро Санчес.

Лариса Брунер коментира поведението на испанския премиер: "Гибралтар е важна тема за Испания. Но трябва да имаме едно наум, че по-голямата част от тези действия са мотивирани от вътрешни причини - испанският премиер Педро Санчес ръководи правителство на малцинството. В южната част на Испания Андалусия, граничеща с Гибралтар, има много голяма безработица, регионът има икономически проблеми, а там предстоят регионални избори на 2-ри декември. Така че е в негов интерес да оказва натиск и да получи отстъпки за Гибралтар от Великобритания". 

Въпреки това тя не смята, че Испания ще гласува против споразумението за оттегляне и политическата декларация.

След Мей, Юнкер ще приеме и премиера на Италия Джузепе Конте. 

Тази седмица Комисията препоръча да започне процедура за свръхдефицит, след като кабинетът в Рим отказа да преразгледа проектобюджета си за следващата година. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти