EVN Топлофикация предлага реконструкция на сградна инсталация за отопление в хоризонтален тип
18.04.2018 | 13:15
econ.bg
EVN Топлофикация предлага реконструкция на сградна инсталация за отопление в хоризонтален тип
През април клиентите на дружеството в Пловдив ще получат информация за предимствата на хoризонталната инсталация

EVN Топлофикация предлага нова услуга за своите клиенти в Пловдив: преустройство на вертикална сградна инсталация в нова от хоризонтален тип. През април 2018 г. дружеството ще изпрати до своите клиенти информация за ползите от хоризонталния тип инсталация в сградата.  

При вертикалните отоплителни инсталации тръбите преминават от избите до последния етаж през всички етажи и стаи, разположени една под друга. Това са предимно многофамилни жилищни сгради, строени до 1990 г. 

При хоризонталните отоплителни инсталации има само един вертикален щранг, който минава през обща част на всеки етаж (например може да бъде в сервизно помещение или стълбищна площадка). От този щранг излизат индивидуални разклонения към всеки апартамент. На входа на апартамента се монтира уред за индивидуално измерване на топлинната енергия (индивидуален топломер). 

Какви предимства дава хоризонталната отоплителна инсталация на клиентите? 

отпадат вертикални тръби през апартаментите

индивидуално потребление

отчитане на консумацията чрез един уред (индивидуален топломер), който се монтира до входа на жилището

без влизане в имотите за отчитане

без индивидуални разпределителни устройства (ИРУ) по радиаторите в апартамента

елиминира се възможността за кражби на топлинна енергия

намаляване на разходите за енергия за сградна инсталация до незначителни 

EVN Топлофикация реконструира вертикална сградна инсталация в хоризонтална в 7-етажна сграда в гр. Пловдив през 2015 г. С това средният разход за енергия за сградна инсталация се намали с внушителните 87% – сега клиентите в сградата заплащат средно по 2 лв. на месец за общи части.

Преустройство на вътрешната вертикална инсталация е подходяща и за сгради, в които е в миналото е било преустановено централното топлоснабдяване. По този начин клиентите в тях могат отново да използват удобствата на централното отопление, но вече чрез монтаж на нова, хоризонтална инсталация. 

При интерес от дадена сграда EVN Топлофикация извършва проучване и възможностите за изготвяне на индивидуален проект за конкретната сграда.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти