Goldman Sachs се опасява от спад на цената на лекия петрол WTI под 40 долара
12.07.2017 | 10:00
econ.bg
Goldman Sachs се опасява от спад на цената на лекия петрол WTI под 40 долара
Goldman отбелязва рисковете от спада на петрола, след като в края на миналия месец банката сви тримесечните си прогнози за американския петрол сорт WTI от 55 долара до 47,50 долара за барел

ОПЕК трябва да предизвика на пазара на петрол „шок и ужас“ за ръст на цените, смятат от  Goldman Sachs Group Inc.

Организацията на страните износителки на петрол трябва да увеличи количеството за намаляване на производството, без да дава сигнали за намеренията си публично, за да не стресира инвеститорите, се казва в доклада на банката от 10 юли. Без такива действия и при липсата на данни за устойчиво понижение на сондажната активност в САЩ, цените на петрола могат да паднат и под 40 долара за барел, смятат анализатори на банката.

Goldman отбелязва рисковете от спада на петрола, след като в края на миналия месец банката сви тримесечните си прогнози за американския петрол сорт WTI от 55 долара до 47,50 долара за барел. Впоследствие банката коментира в друг доклад, че през тази година е направила невярна (т.е. погрешна) оценка на пазарите на суровини и в частност на горива.

Броят на сондажните платформи в САЩ през миналата седмица нараства, компенсирайки свиването седмица по-рано и засилвайки опасенията, че усилията на ОПЕК за възстановяване на баланса на пазара на петрол няма да са ефективни. Добивът на петрол в САЩ за седмицата, завършваща на 30 юни нараства с високи темпове през януари, което от своя страна компенсира намаляването на запасите.

„Предвид това, че на пазарът му омръзна да очаква значително понижение на запасите и все повече се притеснява за баланса през следващата година, ние смятаме, че за повишаване на цените ще са необходими незабавни стимули: възникване на съществен дефицит на физическите доставки в краткосрочно бъдеще и признаци за устойчиво забавяне на активността на шистовите находища в САЩ през задаващата се седмица“, коментират анализаторите на Goldman, цитирани от Блумбърг.

Според анализаторите, следващото заседание на ОПЕК, на което да поканени Либия и Нигерия ще даде още една възможност за по-голяма намаление на добива на петрол, но това трябва да стане без предупреждение, за да могат пазарите да бъдат подложени на „шок и ужас“.

Увеличението на по-големите понижения на добив засега не се обсъждат, коментира генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо. Затова пък по думите му се планира институционализиране на сътрудничеството със страните извън картела, участващи в споразумението.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти