Moody's повиши на "стабилна" перспективата пред кредитния рейтинг на Испания
05.12.2013 | 11:20
Moody's повиши на "стабилна" перспективата пред кредитния рейтинг на Испания
До момента тя беше "негативна"

Международната рейтингова агенция Moody's (Муудис) повиши средносрочната икономическа перспектива на Испания от "негативна" на "стабилна", предаде "Би Би Си".

Решението на агенцията беше взето заради отбелязания напредък на страната по отношение на стабилизирането на нейната икономика и държавни финанси. Промяната на практика означава, че  Moody's не смята в средносрочен план нито да намали, нито да повиши кредитния рейтинг на страната, който остава на ниво "Baa3".

През миналата седмица международната рейтингова агенция Standard & Poor's (Стандард енд Пуърс) също повиши на "стабилна" перспективата пред кредитния рейтинг на Испания.

Страната, чиито банки бяха подложени на силен натиск по време на финансовата криза, продължава да се бори за по-дългосрочно стабилизиране на публичните си финанси.

През третото тримесечие на годината Испания е започнала да излиза от рецесията, в която изпадна преди две години, с растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) от 0,1%.

Правителството на премиера Мариано Рахой въведе строги мерки за икономии, които доведоха до масови бунтове и протести. Нивото на безработицата в страната надхвърли 26%.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти