Moody's потвърди кредитния рейтинг на България
22.12.2010 | 12:55
Moody's потвърди кредитния рейтинг на България
Перспективата пред рейтинга е положителна. За повишаването му бюджетната прозрачност трябва да се увеличи

Кредитната рейтингова агенция Moody's Investors Service актуализира своята оценка за икономическата ситуация в България. Кредитният рейтинг е потвърден на Baa3 с положителна перспектива.

През януари 2010 г. перспективата беше променена от стабилна на положителна. Според рейтинговата агенция растежът следва да се възстанови, подпомогнат по-скоро със средства от ЕС.

Moody's посочва силните страни на България, сред които са членството в ЕС, което осигурява финансова подкрепа и стимули за реформи, както и разумната фискална политика, ниският държавен дълг и поддържането на значителни фискални резерви. При съотношение на консолидиран държавен дълг към БВП от 14% България е третата най-малко задлъжняла страна в ЕС след Естония и Люксембург.

Moody's обвързва бъдещо повишаване на кредитния рейтинг на България с фискална консолидация, подобряване на бюджетната прозрачност и възобновяването на устойчив икономически растеж. Факторите, свързани с процеса на конвергенция, водещи до влизането на България във валутния механизъм ERM II, също биха спомогнали за бъдещото повишение на кредитния рейтинг на страната, става ясно от информацията на финансовото министерство.

През 2010 година дефицитът по текущата сметка се трансформира в малък излишък в периода януари-октомври, като резултат от свиването на търговския дефицит наполовина и нарастването на излишъка по сметката на услугите. Платежният баланс остана на дефицит поради спада на преките чуждестранни инвестиции и други капиталови потоци от една страна и големите погашения по външните задължения, от друга. Предвид външните фактори и липсата на гъвкавост, наложена от паричния съвет, намаляването на дефицита по текущата сметка е важен елемент за дългосрочна макростабилност, посочва още в анализа си рейтинговата агенция.

Преди половин час и другата кредитна агенция „Муудис" потвърди рейтинга на България - стабилна перспектива. Все едно чакат само г-н Първанов да се изкаже и веднага ни потвърждават рейтинга. Това коментира премиерът Бойко Борисов на среща с българите живеещи в Ливан и ливанци завършили висше образование в България, предаде Агенция Фокус".

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти