Mozilla работи по смартфон за 25 долара
24.02.2014 | 12:22
Mozilla работи по смартфон за 25 долара
Устройството е насочено към развиващите се пазари

Mozilla представи прототип на смартфон с цена от едва 25 долара, който ще бъде насочен главно за развиващите се страни, информира „Би Би Си“.

Компанията, известна основно със своя интернет браузър Firefox, си е партнирала за целта с китайския производител на нискотарифни чипове Spreadtrum.

Въпреки че устройството не разполага с характеристиките на по-скъпите модели, на него безпроблемно ще могат да бъдат използвани мобилни приложения и интернет.

Според анализатори телефонът ще бъде идеален за тип потребители, които в момента се насочват към по-евтини варианти на т.нар feature phones” - устройства от среден клас, които са по-функционални от телефоните тип „слушалка“, но не могат да се сравняват със смартфоните от най-висок клас.

От Mozilla се надяват да спечелят ранна преднина на пазар, който повечето производители виждат като единствената останала възможност за масивен растеж.

Компанията ще се сблъска с конкуренцията на по-големи и добре развити марки, като се очаква през следващите дни на провеждащия се конгрес в Барселона Mobile World Congress да бъдат направени повече изявления от този тип.

От китайската компания Spreadtrum заявиха, че със създаването на подобни устройства се разширява достъпността до смартфони с отворен код, чрез намаляване на времето и разходите, необходими за производителите да доведат продукта до пазарите.

Идеята за евтин смартфон може да се стори привлекателна за потребителите в развиващите се страни, особено тези, които сключват дълги договори с мобилните оператори, за да закупят модели като iPhone или Samsung Galaxy.

Според Каролина Миланеси от Kantar Worldpanel обаче смартфонът няма да може да се конкурира с по-скъпите устройства на големите компании.

По думите ѝ евентуален проблем пред телефона е фактът, че той работи със собствената операционна система на Mozilla.

В допълнение към 25-доларовия смартфон от компанията представиха и няколко модела от висок клас, разработени съвеместно с Huawei и ZTE.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти