Nestle с 8,9% ръст на чистата си печалба
09.08.2012 | 16:10
Nestle с 8,9% ръст на чистата си печалба
От компанията не са оптимисти за продажбите в развитите страни през втората половина на годината

Швейцарската корпорация за хранителни продукти Nestle отчете ръст в чистата (нетната) си печалба в размер на 8,9% за първото полугодие на 2012 г. Така нетната печалба на компанията достигна 5,1 млрд. швейцарски франка (5,24 млрд. долара) на годишна база, пише „Би Би Си“.

Според обявените от Nestle данни продажбите в развиващите се страни са се увеличили с 12,9%, а тези в развитите икономики с 2,6%. Същевременно обемът на общите продажбите е нараснал с 7,5% до 44,1 млрд. швейцарски франка за периода януари–юни 2012 г.

Ръстът е повлиян най-вече от увеличение на търсенето на инстантно кафе в Китай. От друга страна е отчетено и значително повишение на продажбите на шоколадовите десерти „KitKat“ в Близкия изток.

В Северна и Южна Америка беше постигнат органичен ръст от 6,4%, в Европа - 2,6%, а в Азия, Океания и Африка - 12,6%.

От компанията отчитат, че натискът от повишаването на цените на основните суровини е довело до ръст на цените на реализираните стоки с 50 базисни точки. Това е компенсирано от спестяванията и от своевременното ценообразуване, предприето от Nestle. Същевременно корпорацията отчита намаление в разходите по дистрибуция, както и в маркетинговите и административните си разходи. От друга страна средствата разходвани за директен маркетинг се увеличават.

Компанията реализира оперативна търговска печалба от 6,6 млрд. швейцарски франка, като отчита ръст от 6,3%, спрямо същия период на 2011 г.

Реалният доход на акция на Nestle нараства с 12,4% във фиксирани валути. Отчетеният реален доход на акция на стойност 1,61 швейцарски франка отбелязва увеличение с 10,3% в сравнение с реалния доход на акция, отчетен за първата половина на 2011 г. (1,46 швейцарски франка)

Същевременно компанията отчита оперативен паричен поток на стойност 5,1 млрд. швейцарски франка, отбелязвайки увеличение в сравнение с 2011 г. (2,1 милиарда швейцарски франка), поради подобрения в процесите и работния капитал, съобщават от Nestle.

"Непрекъснато откриваме нови начини за дистрибуция за достигане до нови потребители", заяви главният изпълнителен директор на Nestle Пол Булке. Той подчерта, че развиващите се страни ще продължат да бъдат важни на фона на намалялото търсене в Северна Америка и Европа заради нестабилната икономическа ситуация в тези региони.

"Стабилният ръст през първото полугодие и маржът на оперативната ни търговска печалба, редом с нашия стремеж към капиталова ефективност ни позволяват да потвърдим прогнозите си за цялата година", каза още Булке в прессъобщение до медиите.

От компанията очакват трудната търговска среда, особено в развитите пазари, да продължи и през второто полугодие, но като цяло резултатите от първата половина на годината отговарят на прогнозите на Nestle.

"Дейностите и инициативите, които сме предвидили през второто полугодие ни позволяват да потвърдим стратегията си за цялата година: добре позиционирани сме, за да разгърнем модела на Nestle за органичен ръст в размер на 5% до 6%, подобряване на маржа и на реалния доход от акция във фиксирани валути", коментират от компанията.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти