Oracle се съгласи на извънсъдебно споразумение за 306 млн. долара
03.08.2012 | 18:13
Oracle се съгласи на извънсъдебно споразумение за 306 млн. долара
Това е поредната част от съдебната битка на американците със SAP

Американската софтуерна компания Oracle се съгласи на извънсъдебно споразумение на стойност 306 милиона долара по делото, което води с немския си конкурент SAP. До съда се стигна след обвинение за мащабна кражба на авторски права.

Благодарение на хода, американците ще могат да продължат незабавно с обжалването пред по-висша съдебна инстанция. Именно по този начин Oracle ще може да получи и доста по-обемно финансово обезщетение, посочва агенция ФрансПрес.

През месец ноември 2010 година съдебните заседатели в американския съд постановиха на немската компания да изплати обезщетение в размер на цели 1,3 милиарда долара. Самата епопея започна през 2007 година, когато SAP бяха обвинени в кражба на софтуер и на конфиденциална документация от Oracle.

Съдията от Калифорнийския окръжен съд Филис Хамилтън реши да намали глобата до 272 милиона долара с аргумента, че първоначалното наказание е било „прекомерно завишено“. Съвсем очаквано, Oracle не бяха доволни от развоя на нещата и отхвърлиха присъдата, след което стартира нов съдебен процес.

С това решение на Oracle, делото може незабавно да бъде разгледано от щатския Девети окръжен апелативен съд. Американската компания заяви, че ако все пак намалената присъда на Хамилтън остане в сила, те желаят от SAP поне 426 милиона долара, плюс изплащане на хонорарите на адвокатите.

Към текущия момент SAP са изплатили на Oracle 120 милиона долара за хонорари на адвокати и са сключили извънсъдебни споразумения с прокуратурата по дела за извършени престъпления, свързани с процеса.

Немците посочват в свое изявление, че новото споразумение е много по-разумно и че съдебната битка между двете компании се е проточила прекомерно дълго.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти