Panasonic затваря единственото си соларно производство в Европа
05.07.2013 | 10:40
Panasonic затваря единственото си соларно производство в Европа
Компанията премества фокуса си към японския пазар

Японската технологична корпорация Panasonic планира да затвори единствената си фабрика за производството на соларни панели в Европа следващия от март следващата година и да остави без работа 500 работници в Унгария, съобщава „Ройтерс“.

По план се предвижда унгарската фабрика да прекрати производството си още през септември. Така мощностите на компанията ще се ограничат до две фабрики за соларни панели в Япония и една в Малайзия.

Оборудването от унгарската фабрика ще бъде преместено към други фабрики, информира японското издание Nikkei.

Основна причина за изтеглянето на Panasonic от Европа е свързана с желанието на компанията да се фокусира върху растящия пазар в Япония както и благоприятната икономическа ситуация, предизвикана от слабата йена, коментират от Nikkei.

До март следващата година компанията си е поставила за цел да продаде соларни панели с обща мощност от 675 мегавата. Това е с 25% повече в сравнение с година по-рано.

Днес европейският пазар на соларна енергия се доминира от китайски доставчици като Yingli Green Energy. Като цяло този пазар се сви поради европейската забрана на Европейския съюз за внос на китайски соларни панели.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти