PayPal въвежда ограничения за аржентинските си клиенти
18.09.2012 | 11:55
PayPal въвежда ограничения за аржентинските си клиенти
Рестрикциите са свързани със специфичната политика на правителството спрямо валутния обмен с щатския долар

 

Компанията за парични преводи PayPal реши да наложи забрана на потребителите в Аржентина относно трансфера на финанси от един регистриран акаунт в друг. Това важи, ако и двете регистрации в системата са на името на едно и също лице и то осъществява трансфера.

В официално изявление PayPal отбелязва, че от 9 октомври аржентинските клиенти ще могат да получават и изпращат само международна валута.

Миналата година аржентинското правителство обяви строги ограничения при закупуването на щатски долари от гражданите в страната. Това от своя страна доведе до огромно увеличение на валутните обмени на черния пазар. Във всички случаи обаче, курсът на PayPal се оказва по-изгоден дори и от незаконната борса.

Така по-хитрите потребители са въвели интересна практика – регистриране на два акаунта с различни имейл адреси, и трансфер на валута между тях. По време на процеса те осъществявали валутен обмен между песо и долари и така заобикаляли законите.

Именно затова и PayPal предприе промени, постановяващи, че потребитеите имат право само на един акаунт в системата.

Наглед странният ход на аржентинските власти относно долара има своята желязна причина – да се намали зависимостта на икономиката от валутата на щатския долар. Това обаче доведе до използването на PayPal като алтернативен способ за осигуряване на щатска валута. Нещо повече, курсът в PayPal се движи изключително близо до официалния такъв (4,7 песо за долар). Курсът на черния пазар пък е 6,3 песо за долар.

Аржентина е в доста деликатно положение и страда от висока инфлация. Според специалисти цените в страната се увеличават с близо 24% на година. Именно поради тази вътрешна несигурност, много потребители са решили да вложат парите си в по-стабилна валута, бягайки от песото.

Икономистът Едуардо Марти каза пред „Би Би Си“, че валутните ограничения са въведени за всички икономически дейности, от износ до туризъм в чужбина.

През септември месец тази година пък правителството гласува и прие нов данък от 15% върху всички покупки, направени в чужбина. Това имаше голям ефект върху международни сайтове и методи за разплащане като Amazon, eBay и PayPal.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти