Philips с чиста печалба от 162 млн. евро
22.04.2013 | 17:45
Philips с чиста печалба от 162 млн. евро
Компанията отчете 38% скок в продажбите на LED осветление за първото тримесечие на 2013 г.

Най-големият производител на осветителни тела в света - Philips, отчете 38% скок в продажбите на LED* осветление през първото тримесечие на настоящата година спрямо година по-рано. По-скъпите, но пък енергийно ефективни крушки, към момента представляват 23% от продажбите на осветителни тела на компанията, пише “Би Би Си”.

От холандската компания за производство на продукти в сферата на здравеопазването и потребителските уреди са отчели чиста печалба в размер на 162 млн. евро (201 млн. долара) през първите три месеца на годината. Продажбите на бяла техника са се повишили с 10% спрямо година по-рано, за сметка на това обаче другите части от бизнеса на компанията са в застой.

"Очакването ни за развитието за пазара е отново за по-бавна първа половина на 2013 г. поради неблагоприятните пазарни тенденции, особено в Европа и САЩ", заяви главният изпълнителен директор Франс ван Хутен, който настоява, че фирмата все пак е на път да удари своите цели за годината.

Продажбите на техниката в здравеопазването са паднали до базисната ставка от 1% в сравнение с година по-рано, а общите продажби на осветителни тела са без промяна поради слабото търсене от страна на строителния сектор.

Един от бизнес сегментите на компанията, които се развиват по-успешно е този за производство на системи за домашно кино (например телевизори, аудиотехника и пр.), След като продажбите на телевизори намаляха, компанията се съгласи през януари да продаде тази част от бизнеса си на японската компания Funai Electric за 150 млн. евро.

Philips иска да се съсредоточи върху производството на техника в сферата на здравеопазването, електрически крушки и домакински уреди - те са част от плана на компанията за преструктуриране.

*Light-emitting diode (LED) - светодиод - полупроводников диод. Светодиодът съдържа един или няколко излъчващи светлина кристали, разположени в един корпус с леща, която създава светлинен поток.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти