Ryanair засилва ценовата война
24.07.2017 | 16:00
От: Econ.bg
Ryanair засилва ценовата война

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair обяви, че може да намали тарифите си с до 9% по някои маршрути в очакване на засилваща се конкуренция през следващите няколко месеца, съобщава BBC.

Предупреждението на най-големия европейски превозвач по брой на пътниците идва след появата на подобни коментари относно ценовия натиск и от конкуренти на Ryanair през последните седмици.

Конкуренцията нараства, след като авиокомпаниите пренасочиха капацитета си в Турция и Северна Африка, заяви Ryanair.

Коментарите засегнаха акциите на компанията. Към 13:40 часа българско време на Лондонската борса книжата на Ryanair поевтиняват с 2,96% въпреки големия ръст на печалбата, която отчете компанията. Toва е най-силният спад от 4 месеца насам.

Печалбата преди данъци се е повишила с 55% до 397 млн. евро през трите месеца до 30 юни, подпомогната от по-силния период около Великден. Приходите са нараснали с 13% до 1,68 млрд. евро. Средната тарифа през тримесечието се е повишила с 1% до 40,3 евро.

Авиокомпанията съобщи, че очаква тарифите да намалеят с 5% през шестте месеца до края на септември и с 8% през шестте месеца до края на март 2018 г.

„Очакваме ценовата среда да остане много конкурентна", коментира ръководителят на компанията Майкъл О'Лиъри в изявление. EasyJet и Wizz Air също заявиха, че тарифите ще бъдат под натиск това лято.

В началото на днешната сесия акциите на EasyJet поевтиняха с 3,5%, докато собственикът на British Airways, IAG отчете спад от 2,5% на акциите си.

Ръководството на Ryanair също така повтори предупреждението за сериозни сривове на полети между Обединеното кралство и Европа, ако преговорите по Brexit не доведат до двустранна сделка за полетите. Авиокомпанията предупреди, че може да анулира полети и да премести операциите си в чужбина, ако няма такова споразумение.

„Нуждаем се от яснота, за да можем да планираме графика си за 2019 г.", заяви пред BBC главният финансов директор на компанията Нийл Сорахан. /investor.bg/

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти