S&P може да намали кредитния рейтинг на 15 държави от еврозоната
06.12.2011 | 09:30
S&P може да намали кредитния рейтинг на 15 държави от еврозоната
Шест от тях са с най-висок рейтинг - ААА

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's (Стандард енд Пуърс) заяви, че може да понижи кредитния рейтинг на 15 страни от еврозоната, включително Германия и Франция, заради задълбочаването на дълговата криза, предадоха световните агенции. Шест от държавитге - Германия, Франция, Люксембург, Австрия, Финландия и Холандия, са с най-високия рейтинг ААА.

Решението й било продиктувано от "убеждението, че през последните седмици системният стрес в еврозоната се увеличава до такава степен, че оказва отрицателно въздействие върху кредитното положение в еврозоната като цяло". Според рейтинговата агенция ключово значение за това развитие имат разногласията в ЕС за това как да се възвърне доверието на пазарите, а в дългосрочен план - как да се осигури по-голяма икономическа, финансова и фискална съгласуваност между страните от еврозоната.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози отговориха на предупреждението на S&P, като заявиха, че са обединени в своята решимост заедно с  европейските си партньори да вземат всички необходими мерки, за да осигурят стабилност в еврозоната. Вчера двамата лидери се споразумяха за план за промяна на договорите на ЕС с цел затягане на бюджетната дисциплина в еврозоната.

Френският финансов министър Франсоа Бароен каза, че при обявяването на предупреждението за понижаване на кредитния рейтинг кредитната агенция не е взела предвид това споразумение.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти