Tуроператори очакват рязък спад на руски и украински туристи у нас
07.10.2014 | 09:41
Tуроператори очакват рязък спад на руски и украински туристи у нас
Фирми са намалили програмата си наполовина за предстоящия зимен сезон

"Руският и украинският пазар са в ситуация на стагнация и нищо чудно спадът в броя на туристите от тези страни през зимата да е между 40 и 50 процента, в сравнение с миналата година. Българският туризъм ще оцелее, защото има други пазари, откъдето очакваме гости за ски сезона. Нестабилната икономическа ситуация в региона и кризата между Русия и Украйна неминуемо се отразяват зле на бранша, заяви Галин Георгиев, собственик на туроператорската фирма „Солвекс“.

Думите му за очакван спад се потвърждават и от информацията на руският туроператор Tez Tour, който обяви, че свива наполовина туристическата си програма за идващата зима. Причините за решението са намаляването на платежоспособното търсене и нестабилността на пазарите, предадоха руските информационни агенции. 50% намаление на предложенията за руски туристи за всички дестинации, включително и за нашата страна обяви и британско-германският TUI Travel, информира в. „Труд“. Това неминуемо ще се отрази на ски-сезона в България, коментират от бранша.

През миналия зимен сезон у нас са почивали общо 61 576 руски и 34 475 украински туристи. За сравнение, англичаните, които традиционно са сред многобройните туристи у нас, за този период са били 37 444 души, става ясно от данните на статистиката.

"Руските туристи по правило си правят резервации за почивка в последния момент, затова още не може да се каже, че ще има голям отлив на записванията за зимата", смята Светлана Атанасова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции. "Нашите членове имат сключени дългосрочни и предварителни договори с партньорите в чужбина, но дали ще има достатъчно голямо търсене и какви ще са резервациите за зимата още е много рано да се каже", обясни тя. Според Атанасова какъв ще бъде зимен сезон 2014/2015 ще стане ясно след най-голямото туристическо изложение World Travel Market в Лондон, което ще се проведе в началото на ноември.

Нощувките и лифт картите няма да поскъпват

Българските туроператори не очакват повишаване на цените на хотелските услуги у нас заради увеличението на цените на тока. "Ако трябва да се вдигнат цените в настоящия момент, сами ще си отрежем клона, на който седим, коментира Галин Георгиев. Преди дни хотелиери от Пампорово обявиха, че не предвиждат увеличение на цените заради по-скъпата еленергия. Засега не се планира повишаване и на цените на лифт картите, допълниха от курорта.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти