Toyota подновява оперативната си дейност в Китай
24.09.2012 | 09:58
Toyota подновява оперативната си дейност в Китай
Японският бизнес се окопитва, но продължава да е внимателен към демонстрациите в комунистическата държава

Автомобилният концерн Toyota ще продължи дейността си в Китай, съобщава „Би Би Си“. Информацията идва няколко дни след като компанията, наред с други японски фирми, временно прекрати дейността си на територията на комунистическата държава. Причина за това е е конфликтът между двете държави относно островната верига Сенкаку.

Гневът на китайското общество се изрази в атаки срещу някои шоуруумове на Toyota, както и палежи на автомобили с японски произход – в това число Honda и Toyota. Източният пристанищен град Кингдао, където японските автомобилни концерни са открили свои заводи, е бил също „поразен“ от граждански атаки върху предприятията.

Колегите на Toyota от Honda са по-предпазливи и са възстановили само част от оперативната си дейност в петък.

Японският ритейл холдинг Fast Retailing пък обяви пред агенция „Блумбърг“, че се очаква отчитането на спад в продажбите в Китай с 20% за изминалата седмица. След закриването на някои обекти, компанията също ще работи с пълна сила от днес, съобщи говорителят Кейджи Фурукава.

„18 септември беше най-тежкият ден от седмицата на ескалация на конфликта – трябваше временно да закрием 60 обекта“, уточнява Фурукава. Той допълни: „На този ден отбелязахме продажби в размер едва една трета на това, което принципно трябваше да реализираме“.

Кризата между двете азиатски страни е отразена и в рамките на авиотранспорта. От Japan Airlines обявиха, че ще намалят полетите до Пекин и Шангхай в периода между 10 и 27 октомври. Nippon Airways пък ще ангажира по-малки самолети при транспорта до Пекин за две седмици от 17 до 31 октомври.

От своя страна и китайските авиолинии ще са с намален график за дестинациите в Япония. Причина за това не е само фирмената политика, а и бойкотът на много китайци спрямо всичко, свързано с Япония в условията на конфликта.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти