Turkish Airlines отчете печалба от 258 млн. долара за полугодието
13.08.2018 | 16:40
econ.bg
Turkish Airlines отчете печалба от 258 млн. долара за полугодието
След отличните резултати, постигнати през 2017 г., авиокомпанията успя да повиши приходите си както от пътническата си дейност, така и от тази, касаеща товари

Общият приход на Turkish Airlines се е увеличил значително през първата половина на годината – приблизително с 30% в сравнение със същия период на миналата година, достигайки 6 млрд. щатски долара. След отличните резултати, постигнати през 2017 г., авиокомпанията успя да повиши приходите си както от пътническата си дейност, така и от тази, касаеща товари. През първите шест месеца на 2018 г. нетната оперативна печалба на Turkish Airlines се е увеличила от 17 до 258 млн. щатски долара – значителен ръст, дължащ се на нарастващото търсене и достигнат въпреки покачващите се цени на горивата.

През първата половина на годината EBITDAR (приходи преди лихви, данъци, амортизация и наем), който се използва като индикатор за генериране на парични средства, възлиза на 1.28 млрд. долара. EBITDAR маржът съответно се е подобрил с 1,5 процентни пункта до 21,5%. Това е най-високата стойност на EBITDAR за първото полугодие, регистрирана от Turkish Airlines, която е една от най-печелившите авиокомпании в сектора.

Turkish Airlines продължава да се утвърждава като водеща световна авиокомпания с непрекъснато растяща мрежа от полети. В момента превозвачът извършва полети до общо 304 дестинации – 49 местни и 255 международни, най-новите сред които са Фрийтаун, Самарканд, Краснодар и Морони. Флотилията на Turkish Airlines, една от най-младите и най-модерните в света, към момента се състои от 325 самолета, включващи 215 тяснофюзелажни, 92 широкофюзелажни и 18 товарни. Инвестирайки в най-модерните и екосъобразни самолети от най-ново поколение, авиокомпанията има за цел да увеличи техния брой до 500 до 2023 г.

Стремящата се да стане един от най-големите въздушни превозвачи на товари в света, Turkish Cargo, оперира от Азия до Африка и от Европа до Латинска Америка. През първата половина на 2018 г. Turkish Cargo успя да увеличи количеството превозени товари с 28% спрямо същия период на миналата година, като така те достигнаха приблизително 660 хил. тона. Като резултат, ръст от 35% е отчетен и при приходите от тази дейност, а общата им стойност се равнява на 784 млн. щатски долара.

Въпреки силно конкурентната среда в глобален мащаб, икономическата и политическата несигурност в някои региони и тежките условия на работа, дължащи се на цените на горивата и колебанията на валутните курсове, Turkish Airlines и дъщерните ѝ дружества, където работят общо около 52 хил. служители, продължават да генерират успешни резултати и да демонстрират устройчив ръст.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти