Twitter замрази милиони акаунти след хакерска атака
10.06.2016 | 16:12
Twitter замрази милиони акаунти след хакерска атака
Паролите са били откраднати от LinkedIn и Myspace

Социалната мрежа Twitter заключи милиони акаунти на свои потребители, чиито пароли бяха откраднати и пуснати за продажба онлайн от руски хакери, предаде Telegraph. Освен това от компанията са помолили потребителите да въведат нови паролил. Тя посочи, че ударът не е бил насочен конкретно към нейните сървъри, а паролите и имейлите са били откраднати от мрежите LinkedIn и Myspace, а хакерите са били способни да ги използват и в Twitter, тъй като потрвебителите са използвали една и съща регистрационна информация.

Руските хакери изтъкнаха, че в тъмната мрежа вече са пуснати за продажба 33 милиона пароли. От Twitter посочиха, че ако установят пробив в акаунта на някой свой потребител, неговият профил се заключва, което спира достъпа до него чрез стандартната регистрационна форма, а потребителят получава имейл, в който бива помолен да смени паролата си.

Проверихме за изтичане регистрите си за всяка една изтекла парола. В резултат на това идентифицирахме много Twitter акаунти, нуждаещи се от допълнителни предпазни мерки. Акаунтите, чиито пароли със сигурност са изтекли, бяха заключени, а притежателите им бяха помолени да въведат нова парола“, посочват от компанията. „Ако вашият акаунт е бил засегнат – независимо дали поради разкрита парола, съвпадаща с паролата ви в други сайтове, или в резултат на продажба на данните ви в тъмната мрежа – вие трябва вече да сте получили имейл с молба за въвеждане на нова парола“, допълват от социалната мрежа.

Атаката срещу социалните мрежи вече засегна и някои знаменитости. Създателят на Facebook Марк Зукърбърг се оплака по-рано през седмицата, че са хакнати акаунтите му в Twitter и Pinterest, а Кейти Пери, Лана Дел Рей и дори съоснователят на Twitter Евън Уилямс посочиха, че също са засегнати.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти