WWF иска да прерисуват талисмана на Олимпиадата в Сочи
28.02.2011 | 17:51
WWF иска да прерисуват талисмана на Олимпиадата в Сочи
По данни на фонда, в Русия обитават 3 вида котки, които се отнасят към вида Panthera

Клонът на международната природозащитна организация WWF в Русия предложи на организационния комитет на зимните Олимпийски игри в Сочи през 2014 да прерисува изображението на леопарда, избран за талисман. В този вид на емблемата е изобразен не леопард, а снежен барс, който никога не е обитавал Кавказ, подчертават от фонда. През този уикенд се проведе гласуване като трябваше да бъде избран за талисман между леопард, бяла мишка и заек (на снимката долу).

talismani_520

Останалите претенденти за талисман. Снимка: Официален сайт на Олимпиадата

От WWF - Русия приветстват избора на рядкото животно за талисман на Игрите. Освен това са готови безвъзмездно дори да помогнат на организаторите с необходимата експертна помощ при корекцията на талисмана, заяви за РИА Новости директорът WWF Русия Игор Честин.

По данни на фонда, в Русия обитават 3 вида котки, които се отнасят към вида Panthera. Това са тигърът (Panthera tigris), леопардът (Panthera pardus) и снежният барс или ирбис (Panthera uncia). Всичките животни са регистрирани в списъка на световнозатрашените видове на Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (известен още като Червената книга). Тигърът се среща в Далечния изток, снежният леопард - Алтайско-Саянския регион, а леопардите живеят в Далечния Изток и Кавказ.

В презентацията за леопарда се казва, че той е "високопланински спасител-алпинист, а също и прекрасен сноубордист, който живее в короната на огромно дърво, разстящо на най-високата скала в заснежения Кавказ".

"Очевидно тук има смесване на качествата на снежния барс и леопарда. Първият действително е алпинист и се асоциира с горите, но не се катери по дърветата. Вторият - често използва дърветата за отдих, но не се среща сред дългокия сняг. Избраният талисман по-скоро наподобява снежен барс (по цвят и по шарки), който обаче никога не е обитавал Кавказ, поясняват природозащитниците.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти