WWF "уволни" испанския крал от редиците си
23.07.2012 | 10:55
WWF "уволни" испанския крал от редиците си
Монархът заемаше титлата "почетен президент"

 

Природозащитната неправителствена организация WWF анулира титлата „почетен президент“ на испанския крал Хуан Карлос. Това се случи след като неговото ловно пътешествие в Ботсвана предизвика обществено недоволство поради разточителност по време на кризисни времена, уточнява „Си Ен Ен“.

Иначе тайното посещение на краля разбуни духовете тази година, след като се наложи да му се направи бедрена операция поради падане по време на ловното пътешествие. Общественият гняв принуди Хуан Карлос да се извини още през април месец, когато той посочи, че това няма да се повтори.

През уикенда испанският клон на WWF гласува за премахването на почетния пост, който кралят заема в WWF-Испания от 1968 година насам.

„Въпреки че не е незаконно, ловуването е в пряк разрез с позицията, която кралят заема в WWF-Испания“, посочиха от неправителствената организация.

Същевременно от кралския двор никой не е излязъл със становище по въпроса.

Скъпото сафари в условията на огромна криза в страната е само един от скандалите, които заляха тази година монарха и неговото семейство. През април месец неговият 13-годишен внук се простреля в крака с пушка след тренировка с баща си. Това също разбуни духовете, защото нужната възраст в страната за боравене с огнестрелно оръжие е 14 години – дори с наличен придружител. Зетът на Хуан Карлос – херцог Иняки Урдангарин, пък е заподозрян в дейно участие във финансова измама, която включва отклоняване на държавни средства в името на лични облаги.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти