Американският долар продължава да поскъпва
23.04.2019 | 11:05
econ.bg
Американският долар продължава да поскъпва
Индексът на долара спрямо кошницата от шестте основни конкурента нарасна до 97.336 пункта, като се приближи до най-високото ниво от началото на 2019 г. от 97.71 пункта, достигнато в началото на март

Американският  долар поскъпна спрямо кошницата от шестте основни валути във вторник, с изключение на канадския долар, който бе подкрепен от повишаването на цените на суровия петрол, прeдизвикано от плановете на САЩ да ограничат още повече износа на ирански петрол от следващия месец.

Финансовите пазари в Австралия и Нова Зеландия се отвориха отново след дългата Великденска ваканция, както и пазарите в цяла Европа.

Индексът на долара спрямо кошницата от шестте основни конкурента нарасна до 97.336 пункта, като се приближи до най-високото ниво от началото на 2019 г. от 97.71 пункта, достигнато в началото на март.

Спрямо йената, доларът отстъпи с една десета от процента до 111.80 йени, спадайки от най-високата си за тази година позиция от 112.17 йени миналата сряда.

Швeйцapcĸият фpaнĸ e нa път дa зaпишe нaй-лoшoтo cи мeceчнo пpeдcтaвянe зa пocлeднитe близo 2 гoдини. Toвa oбaчe e дoбpa нoвинa зa влacтитe в cтpaнaтa, ĸoитo ce cтpeмят ĸъм пo-cлaбa вaлyтa c цeл дa ycпeят дa "cъживят" инфлaциятa.

Фpaнĸът изгyби нaд 2% oт cтoйнocттa cи cпpямo eвpoтo пpeз тoзи мeceц. Πoдoбeн peзyлтaт нe e oтчитaн oт юли 2017 гoдинa.

B нaчaлoтo нa ceдмицaтa фpaнĸът ce тъpгyвaшe зa 1,1400 зa eвpo.

Австралийският долар поевтиня с 0.1% до 0.7128 щатски долара преди обявяването на данните за инфлацията за първото тримесечие, които трябва да бъдат огласени в сряда.

Движението на американския долар спрямо еврото и британския паунд беше ограничено, като общата европейска валута спадна леко от 1.1249 долара за евро, а паундът се повиши до 1.2985 щатски долара.

Канадският долар остана стабилен, след като цените на петрола се покачиха и се доближиха до шестмесечен врех за една нощ след новината, че Вашингтон планира да премахне гратисния период за осем държави да купуват ирански петрол през следващия месец, в противен случай те ще бъдат подложени на санкции от САЩ.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти