Американският долар продължава да поскъпва
19.06.2019 | 11:10
econ.bg
Американският долар продължава да поскъпва
Индексът на долара спрямо кошницата от шестте основни световни валути беше стабилен на 97.615 пункта след покачване до 97.766 пункта във вторник, което е най-високото му ниво от 3 юни насам

Доларът се задържа близо до двуседмичен връх в азиатската търговия сряда, в очакване на политическо решение от Федералния резерв на САЩ (Фед) по-късно през деня, когато ще завърши двудневната среща на банковия регулатор. Щатската валута получи подкрепа изненадващо и от Европейска централна банка (ЕЦБ) и икономическите данни, които са предпоставка за мечи пазар в еврозоната.

Индексът на долара спрямо кошницата от шестте основни световни валути беше стабилен на 97.615 пункта след покачване до 97.766 пункта във вторник, което е най-високото му ниво от 3 юни насам.

Фокусът на инвеститорите е насочен към отговора на въпроса дали зелените пари ще запазят силата си след края на двудневната среща на Фед по-късно в сряда. Очаква се Федералният резерв да се противопостави на паричната политика за подкрепа на икономиката чрез изкупуване на дългови книжа, но да отвори вратата за намаляване на лихвените проценти на следващото заседание през юли.

Еврото се стабилизира на ниво от 1.1198 долара, след като загуби 0.2% през нощта, когато преодоля 15-дневните най-ниски от 1.1181 долара за едно евро.

Общата европейска валута спадна заедно с понижената доходност на германските държавни облигации, която достигна нов рекорд във вторник, след като ръководителят на ЕЦБ Марио Драги заяви, че банката ще трябва отново да се върне към паричната си политика за подпомагане на икономиката, ако инфлацията не се върне към целите на банковия регулатор за 2%.

Австралийският долар заедно с китайския юан повиши печалбите си в офшорната търговия до 6.8953 щатски долара за един австралийски, което е най-високото ниво от 14 май насам. Товасе случи след новината, че Китай и Съединените щати възобновяват търговските преговори преди срещата следващата седмица между президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин.

Доларът поскъпна с 0.1% до 108.555 йени, след като понесе скромни загуби през нощта.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти