Британският парламент отхвърли убедително ревизираната сделка за Брекзит на Тереза Мей
13.03.2019 | 09:20
econ.bg
Британският парламент отхвърли убедително ревизираната сделка за Брекзит на Тереза Мей
Макар и поражението на Тереза Мей да не е така съкрушително както при първия вот - с разлика от 230 гласа, то е достатъчно показателно, че стратегията на премиера за Брекзит се провали

Сделката на Тереза Мей по споразумението за излизане от ЕС претърпя второ тежко поражение в британската Камара на общините. Против сделката гласуваха 391 депутати, а 242 я подкрепиха. Днес парламентаристите ще гласуват дали Обединеното кралство да напусне ЕС без сделка на 29 март.

Макар и поражението на Тереза Мей да не е така съкрушително както при първия вот - с разлика от 230 гласа, то е достатъчно показателно, че стратегията на премиера за Брекзит се провали. 75 депутати от Консервативната партия на Мей гласуваха против сделката. 

Тереза Мей заяви след вота, че приема резултата, макар и да е убедена, че нейната сделка е най-доброто, което може да бъде постигнатото. Тя набеляза следващия ход в съответствие с дадените от нея обещания.

„Ето защо внасяме процедура за дебат и гласуване утре дали Камарата на общините подкрепя напускане на ЕС без сделка на 29 март“, псочи Мей.

При положение, че депутатите решат да не се излиза без сделка, в четвъртък ще има ново гласуване – този път дали да се отложи Брекзит. 

Лидерът на опозицията Джеръми Корбин заяви, че след този резултат може би е време да бъдат проведени извънредни общи избори. 

Главният преговарящ по Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние написа в "Туитър", че подготовката за напускане на Лондон  без сделка сега става по-важна от когато и да било. И добавя, че ЕС е направил всичко възможно за одобряване на сделката по развода.

"Тази задънена улица може да намери решението си само в Обединеното кралство", пише Барние.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти