Вижте най-голямата соларна лодка
9
19.06.2013 | 16:30
Вижте най-голямата соларна лодка
След като миналата година обиколи света, днес Turanor PlanetSolar е на мисия за изследване на Гълфстрийм

Най-голямата лодка в света, която добива енергията си изцяло от слънцето - Turanor PlanetSolar, акостира в пристанището на Ню Йорк във вторник. Плавателният съд, чиято палуба е изцяло покрита със соларни панели, изпълнява мисия, която ще му позволи да изследва ефектите, които промените в климата нанасят на топлото атлантическо течение Гълфстрийм.

Спонсориран отчасти от швейцарското правителство, 35-метровият катамаран е покрит с плоскости, които се разпъват в открито море и му позволяват да се възползва максимално от енергията на слънцето по време на плаване.

През май 2012 г. Turanor PlanetSolar се превърна в първото соларно превозно средство, което успя да обиколи света. По време на епичното си 584-дневно пътуване 90-тонният катамаран преплува 60 хиляди километра, движейки се със средна скорост от пет възела.

Вместо да се превърне в музеен експонат след това, лодката днес изпълнява втора мисия – тръгвайки от Ласиота, Франция преди два месеца, тя трябва да обиколи Атлантика и да събере важна информация за Гълфстрийм.

Преди да се стигне до Ню Йорк корабът се отби за кратко в Маями. Следващите спирки от пътуването включват Бостън, Нюфаундленд, Исландия и Берген в Норвегия, който трябва да бъде достигнат през август.

В ГАЛЕРИЯТА на Econ.bg можете да разгледате снимки от пътуването на Turanor PlanetSolar през океана и спирането му в Маями.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти