В България се купува най-много пилешко месо, сочат данни на Евростат
02.02.2017 | 16:25
econ.bg
В България се купува най-много пилешко месо, сочат данни на Евростат
Най-търсеното от домакинствата у нас е било бялото птиче месо, следвано от каймата и свинското. Драстично е намаляла консумацията на говеждо месо, което е и сред скъпите меса в пазара на България

България е със сравнително скромен дял в производството и пазара на червено и бяло месо в страните на ЕС-28, сочат данни от анализ на Евростат за производството и потреблението на месо в евросъюза през 2015 г.

За въпросния период в страната е имало около 600 хил. глави едър рогат добитък (млечни крави, крави за месо и телета), около 600 хил. свине, около 1.3 млн. овце и около 65 млн. птици, отчита Евростат.

За същия период в България са били произведени над 102 хил. тона птиче бяло месо, около 90 хил. тона свинско и друго червено месо, както и около 5 хил. тона говеждо месо.

Средните продажни цени на едро на различните видове месо у нас през 2015 г. са били, както следва: телешко месо - 130 евро за 100 кг живо тегло, свинско месо - 99 евро/100 кг, овче месо - 147 евро /100 кг, и пилешко месо - 103 евро/100 кг, сочат данните на Евростат.

Най-търсеното от домакинствата у нас е било бялото птиче месо, следвано от каймата и свинското. Драстично е намаляла консумацията на говеждо месо, което е и сред скъпите меса в пазара на България.

Като цяло консумацията на месо у нас през 2015 г. е била около 32-35 кг на човек от домакинството, като очакванията са през 2020 г. консумацията на месо да надхвърли 40 кг.

Очаква се също общото производство на месо у нас през 2020 г. да се увеличи до 300-350 хил. тона.

Като цяло в страните на ЕС през 2015 г. е имало над 150 млн. свине, над 90 млн. едър рогат добитък, около 85 млн. овце и над 12 млн. кози, отчита европейската статистика.

През същата година Испания, Германия, Франция, Великобритания и Италия отчитат най-големите популации в животновъдството на страните от ЕС-28. Най-голям брой прасета са били регистрирани в Испания и Германия (съответно 28.4 и 27.7 млн. глави), едър рогат добитък във Франция (19.4 милиона) и най-голям брой овце в Англия (23.1 милиона).

Германия е произвеждала около една четвърт (24 процента, или 5.6 милиона тона) от свинското месо в ЕС-28 през 2015 г., докато Испания е произвеждала една шеста (17 на сто, или 3.9 млн. тона).

През 2015 г. въпреки схемите от помощи за частно складиране на свинското месо цените му следват постоянен спад, отчита Евростат. През 2015 г. индексът на цената на свинско месо е намалял с 11 процента в сравнение с 2014 г. Средната цена на свинското месо в ЕС е била около 110 евро/100 кг.Най-много говеждо месо се е произвеждало във Франция и Германия, съответно 19 и 12 млн. глави.

Най-значителен дял от производството на овче месо е регистриран в Англия (23 млн. глави) и Испания (16 млн. глави).

Полша, Франция, Великобритания, Германия и Испания са допринесли най-много за производството на птиче месо в ЕС-28 - около 15 процента от общото производство в общността. През 2015 г. средната цена на пилешкото месо е била 94 евро/100 кг.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти