Доларът продължава да поскъпва
02.10.2018 | 11:30
econ.bg
Доларът продължава да поскъпва
Индексът на долара спрямо кошница от шестте основни валути, достига 95.322 пункта, като се търгуваше близо до 3-седмичен връх от 95.373 пункта, достигнати предишната сесия

Доларът запази печалбите си спрямо кошницата от шестте основни валути във вторник, след като се повиши до 10-месечен връх спрямо йената, тъй като изчезнаха рисковите за апетити от търговското споразумение между САЩ и Канада за промяна на Северноамериканското споразумение за свободна търговия НАФТА.

Търговците очакват резултатите от срещата за паричната политика на Резервната банка на Австралия (РБА), на която се очаква да бъдат повишени лихвите до 1.5% през следващата година, според проучване на "Ройтерс", участниците в които не очаква увеличение на лихвите с 25 базисни пункта преди края на 2019 г.

Индексът на долара спрямо кошница от шестте основни валути, достига 95.322 пункта, като се търгуваше близо до 3-седмичен връх от 95.373 пункта, достигнати предишната сесия.

Въпреки че страховете от международен търговски конфликт между САЩ и основните търговски партньори, включително Китай, допринесоха за повишаване на долара с 3.4% тази година, уверен в силана щатската икономика, Федералният резерв на САЩ също допринесе за поскъпването на долара, което не се харесва на президента Доналд Тръмп.

Постигнатото ново споразумение между Съединените щати, Мексико и Канада, обявено в неделя, запазва 1.2 трилиона долара свободна търговска зона, която е на ръба на колапса след близо четвърт век.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и японският премиер Шиндзо Абе се споразумяха на 27 септември да започнат нови търговски преговори. Спрямо японската йена доларът поскъпна с 0.06% до 113,92 йени във вторник.

След търговската сделка между САЩ и Канада йената спадна до 114.06 за долара, най-слабата позиция от ноември 2017 г. насам. От началото на годината зелената валута се повиши с над 1% спрямо йената. Най-големия ръст отчете през септември, когато нарасна с 2.3% спрямо японската валута.

Междувременно австралийският долар нарасна с 0.05%, до 0,7228 щатски долара малко преди решението на РБА за паричната политика.

Канадският долар се търгуваше за 1,2804 американски долара, като задържа по-голямата част от печалбата си от 0.7% от предходната сесия.

Еврото се понижи с 0.06%, до 1.1573 долара заради нарастващите притеснения около бюджетния дефицит на Италия.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти