Доходността на американския суверенен дълг подкрепя долара
13.08.2019 | 10:55
econ.bg
Доходността на американския суверенен дълг подкрепя долара
Общата европейска валута се повиши слабо до 1.1086 долара, но все още е близо до двуседмичното дъно от 1.1066 долара за едно евро, достигнато в петък, поради продължаващите притеснения за политическата криза в Италия

Американският долар се покачи близо до триседмичен връх във вторник, заради повишените очаквания, че политиците по света ще отпуснат нови стимули за икономиките, които предизвикаха подобряване на апетита за по-рискови активи и повишиха доходността на държавните облигации в САЩ.

Доходността на американските дългови книжа се отдалечи от тригодишния минимуми, подпомогнати отчасти от перспективата Германия да се откаже от правилото за балансиран бюджет и да увеличи разходите, като подкрепи бизнеса, както и от по-големи мерки за икономическа подкрепа от страна на Китай.

Китайският юан поевтиня с 0.2% до 7.0661 юана за долар при търговията в континентален Китай спрямо зелената валута.

Юанът беше подложен на малък натиск, след като Народната банка на Китай (PBOC) определи новата си по-ниска лихва за кредити. Това беше първата крачка, след като PBOC обяви лихвената си реформа през уикенда, предназначена да намали разходите за корпоративното кредитиране.

Трендът на зелените пари се промени до 106.580 йени за щатски долар след три поредни сесии на печалба за японската валута, след като миналата седмица достигна 7-ммесечен минимум от 105.000 йени за долар.

Спрямо швейцарския франк, търсената валута във време на пазарни сътресения и политическо напрежение заедно с йената, доларът се задържа близо до двуседмичен връх от 0.9820 франка за един щатски долар в азиатската търговия.

Общата европейска валута се повиши слабо до 1.1086 долара, но все още е близо до двуседмичното дъно от 1.1066 долара за едно евро, достигнато в петък, поради продължаващите притеснения за политическата криза в Италия.

Австралийският долар поскъпна с 0.15% до 0.6776 долара минути след началото на срещата на борда на директорите на Резервната банка на Австралия (RBA), на която не се очаква банката да намалява лихвите отново. И въпреки че RBA оставя отворена вратата за нови стимули за икономиката, анализаторите смятат, че вероятността за ново намаляване на лихвите е ограничена.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти