ЕС отложи транша от 750 милиона евро за Гърция
12.03.2019 | 09:55
econ.bg
ЕС отложи транша от 750 милиона евро за Гърция
Гърция няма да получи този месец предвидени 750 милиона евро, защото страната още не е осъществила всички реформи, които е договорила с ЕС за периода след излизането й от третата спасителна програма

Европейският съюз няма да отпусне предвидени за този месец 750 милиона евро на Гърция, тъй като страната не е успяла да осъществи всички реформи за периода след третата спасителна програма, договорени с ЕС. Това стана ясно на форума на финансовите министри от еврозоната. От Брюксел обаче уточниха, че Атина е отбелязала съществен напредък и най-вероятно ще получи средствата следващия месец. Те са част от печалби от гръцки облигации, които обаче са контролирани от европейски банки.

Гърция няма да получи този месец предвидени 750 милиона евро, защото страната още не е осъществила всички реформи, които е договорила с ЕС за периода след излизането й от третата спасителна програма.

Това заяви европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси. Той уточни, че Гърция е реализирала 13 от общо 16 реформи, но заяви, че страната има голям напредък и изрази увереност, че с добра воля и работа ще успее да извърши всички необходими промени.

„Посланието ми към Гърция е положително. Докладът на ЕК показва напредък по всички въпроси, особено бюджета, който има договорения излишък от 3.5%. От 16 реформи, 13 са осъществени“, каза Пиер Московиси – еврокомисар по икономическите и финансовите въпроси.

Изказването на Московиси беше малко преди срещата на финансовите министри от еврозоната в Брюксел. Фокус на дискусиите беше именно докладът на ЕК по засиления механизъм за мониторинг на Гърция след излизането й от третата спасителна програма.

Сумата от 750 милиона евро е част от общите печалби от близо 5 милиарда евро от гръцки облигации, държани от централните банки на еврозоната. Те трябва да бъдат върнати на Атина до средата на 2022 г. чрез траншове на всяко 6-месечие. Атина най-вероятно ще получи 750 милиона евро следващия месец.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти