ЕЦБ остави основните лихви без промяна
26.10.2018 | 10:40
econ.bg
ЕЦБ остави основните лихви без промяна
Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение остават непроменени – съответно 0.00%, 0.25% и -0.40%

Европейската централна банка очаквано запази основните си лихви без промяна, като потвърди, че нетните покупки на активи ще приключат през декември само ако макроданните отговарят на средносрочните предвиждания за инфлацията.

„Ще продължим да правим нетни покупки по програмата за изкупуване на активи на месечна база от 15 милиарда евро до края на декември 2018 г. Очакваме входящите макро данни да потвърдят средносрочните ни прогнози за инфлацията и тогава ще сложим край на политиката на закупуване на нетни активи“, заяви Марио Драги – президент на ЕЦБ.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение остават непроменени – съответно 0.00%, 0.25% и -0.40%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище най-малко за период, който включва и лятото на 2019 г.

Драги подчерта, че последната информация е показала „по-слаб от очакваното тласък за растеж в еврозоната“, но отказа да определи това развитие като „тенденция към понижаване“.

Рисковете, свързани с растежа в общия валутен блок, се оценяват като широко балансирани, но несигурността, свързана с протекционизма, уязвимостта на развиващите се пазари и непостоянността на финансовия сектор, остават видни, отчете Европейската централна банка.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти