За по-малко от месец цените на бензина и дизела скочиха с 8 стотинки
21.02.2019 | 11:55
econ.bg
За по-малко от месец цените на бензина и дизела скочиха с 8 стотинки
Обяснението може да се търси в движението на цената на петрола, който от около 50 долара за барел в края на декември, стигна 67.17 долара за барел тази сутрин

За по-малко от месец средните цените на литър от най-масовия бензин (А95) и обикновения дизел са се повишили с 8 стотинки, а на пропан-бутана с 5 стотинки, показва справка в специализирания сайт fuelo.net. След като от ноември те поевтиняваха, за да стигнат нива от 1.95 лв/л за бензина, 2.15 лв/л за дизела и 92 ст. за газта в края на декември, те се задържаха на тези нива до края на януари. Оттогава се забелязва плавно поскъпване и към днешната дата средните цени са 2.03 лв/л за бензина, 2.23 лв/л за дизела и 0.97 лв/л за газта.

Обяснението може да се търси в движението на цената на петрола, който от около 50 долара за барел в края на декември, стигна 67.17 долара за барел тази сутрин. Движението на световните цени на горе вероятно ще продължи, заради несигурността идваща основно от ситуацията във Венецуела.

Поглед към средните цените на горивата на големите вериги днес показва пълно изравняване за пет от най-големите търговци – "Петрол", "Лукойл", "Шел", ОМВ и "Еко". Става дума за 2.04 лв/л за бензина, 2.24 лв/л за дизела и 0.97 лв/л за пропан-бутана.

През 2016 година Комисията за защита от конкуренция (КЗК) започна разследване, с което да установи съгласуват ли търговците цените на дребно. Доказателства за споделяне на такава информация бяха открити, но не беше установено да има картел на пазара на горива.

През март миналата 2017 година Комисията за защита на конкуренцията постанови шестте най-големи търговци на горива ("Лукойл България" ЕООД, "Еко България" ЕАД, "Шел България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "НИС Петрол" ЕООД и "Петрол" АД) да гарантират, че са предприели мерки срещу споделяне на търговска информация с конкуренцията. След протестите срещу цените на горивата през лятото и есента КЗК започна проверка дали това е направено през ноември миналата година, но резултат все още няма.

Управляващите пък решиха да променят касовите бележки, които всеки водач получава при зареждане, като от 1 април на тях трябва да има разбивка каква част от сумата идва от цената на горивото, ДДС, акциз и надценка. .Според управляващите така ще има повече яснота на потребителите за ценообразуването в сектора и няма всички критики да са към правителството. Финансовият министър Владислав Горанов е на мнение, че това ще е в полза и на конкуренцията на пазара на горива.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти