Златото поевтинява слабо
22.11.2018 | 10:30
econ.bg
Златото поевтинява слабо
Цената на декемврийския фючърс за златото на борсата в Ню Йорк (Comex) намалява с 0,1 долара или 0,02% до 1227,9 долара за тройунция. Цената на декемврийския фючърс за среброто спада с 0,12 % до 14,485 долара за унция

Стойността на златото в четвъртък сутринта се понижава незначително, като инвеститорите регистрират печалба след обновяване на ценовите нива през последните две седмици, сочат данните от търговията.

Цената на декемврийския фючърс за златото на борсата в Ню Йорк (Comex) намалява с 0,1 долара или 0,02% до 1227,9 долара за тройунция. Цената на декемврийския фючърс за среброто спада с 0,12 % до 14,485 долара за унция.

Незначителната корекция на пазара на злато в четвъртък става след повишението на цената в рамките на предишни търгове до 1230,8 долара, което е и най-високото ниво от 7 ноември. Според наблюдателите на пазара интересът към златото като безопасен актив намалява след възстановяването на световните фондови пазари след спада им, регистриран в началото на седмицата.

Играчите на пазара продължават да следят внимателно динамиката на курса на долара, който традиционно оказва влияние върху стойността на благородния метал. Индексът на долара (курсът на долара към кошницата от валути на шестте страни основни търговски партньори на САЩ) в четвъртък намалява с 0,09 % до 96,63 пункта и това ограничава разпродажбата на злато, отбелязват наблюдателите на пазара.

Световните инвеститори, освен това очакват декемврийското заседание на Федералния резерв на САЩ, което по предварителни прогнози трябва да увеличи лихвата за четвърти път през тази година, така както бе и обявено преди време. На пазарите обаче се появиха съмнения по отношение на политиката на регулатора през следващата година, поради опасенията от завалянето на световната икономика.

В този смисъл бъдещето на стойността на златото зависи от политиката, която ще установи регулаторът, тоест дали ще потвърди курсът си в подкрепа на долара. Това както е известно оказва влияние върху стойността на благородния метал.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти