Измамници ли са богатите?
28.02.2012 | 18:12
Измамници ли са богатите?
Алчността и егоизмът са стимулите, които карат хората да са по-склонни да излъжат или измамят

Най-накрая има обяснение за престъпленията и финансовите измами, извършени от най-богатите. По-заможните хора са по-склонни да се държат неетично в сравнение с тези, които не са толкова облагодетелствани с парични средства. Това показват данните, публикувани в бюлетина на Националната академия на науките (National Academy of Sciences – NAS) на САЩ, предаде сайтът на телевизия "Ей Би Си".

Учени от Калифорнийския университет в Бъркли са анализирали общественото положение на хората според богатството им, професионалния им престиж и образованието им. Те открили, че тези които са по-богати, е по-вероятно да измамят, излъжат или да нарушат закона в сравнение с тези, които са по-бедни. За получаване на данните са проведени различни експерименти. 

"Открихме, че при хората в по-високите обществени слоеве много по-често се срещат качества като алчност и егоизъм... и то под формата на положителен "стремеж", казва Пол Пиф, един от авторите на проучването. "Този резултат резонира в голяма степен с настоящите събития", допълва той.

В едно от изследванията учените установяват, че тези, които карат скъпи коли на натоварено платно, е много по-вероятно да "засекат" други автомобили и пешеходци, отколкото тези, които карат по-евтини коли.

Същевременно по-богатите участници в проучването по-лесно признават, че биха се държали неетично в редица ситуации и че биха лъгали при преговори. Освен това за да спечелят награда от 50 долара, те са много по-склони да измамят в онлайн игра.

Алчността е "силен" стимул за неетично поведение, показват данните от проучването.

Големите суми пари могат да са причина хората да се чувстват много повече в правото си. Това ги кара и да са най-неблагоприятно настроени към преразпределение на богатството, смята Пиф. По-бедните хора много по-рядко биха измамили, тъй като са много по-зависими от общността, в която живеят. С други думи, те не искат да клатят лодката, в която се движат.

Според Пиф хората с власт, които са по-склонни да имат неетично поведение поради алчност и егоизъм, могат да имат голямо въздействие върху обществото като цяло. Трудно е обаче да се каже дали те са станали богати заради тези свои негативни личностни характеристики или лошите качества са се появили поради това, че са забогатели.

Проучването обаче отбелязва, че данните не се отнасят за всички богати хора. Положителни примери могат да бъдат Бил Гейтс и Уорън Бъфет, които не само, че са сред най-заможните хора на планетата, но са и едни от най-големите филантропи в света.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти