Индексът на долара продължава да се повишава
23.08.2019 | 11:55
econ.bg
Индексът на долара продължава да се повишава
Индексът на долара спрямо кошницата от шестте основни световни валути се повиши с 0.2% до 98.344 пункта и се насочва към втора поредна седмица на възход

Доларът се повиши спрямо йената в петък в очакване, речта на председателя на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джером Пауъл ще подкрепи позицията на много анализатори, че централната банка на САЩ не е навлязла в продължителен цикъл на облекчения за икономиката и повишаване на основната лихва.

Зелените пари достигнаха нов 11-годишен връх спрямо китайския юан в петък, докато британският паунд отстъпи до 3-седмично дъно.

Новозеландският долар е най-големия двигател в азиатската търговия, като подскочи от три и половина годишно дъно, след като гуверньорът на централната банка на тихоокеанската държава заяви, че е "доволен" от нивото на лихвите, с което намали очакванията за ново скорошно понижение на лихвите този месец.

Пауъл ще произнесе дълго чаканата реч по-късно в петък на срещата на централните банкери в Джаксън Хоул. Съмненията за по-нататъшното облекчаване се появиха, след като двама високопоставени служители на Фед казаха, че не виждат причина отново да бъдат намалявани лихвите при отсъствие на нови признаци на икономическа слабост.

Валутните пазари през последните месеци бяха силно зависими от промяната на паричната политика на много централни банки, тъй като икономическия ръст се забавя и търговските спорове се засилват.

Доларът поскъпна до 106.59 йени при откриването на търговията в петък, но остана около това ниво на азиатските валутни пазари. За седмицата зелените пари се повишиха с 0.2% спрямо йената.

Индексът на долара спрямо кошницата от шестте основни валути се повиши с 0.2% до 98.344 пункта и се насочва към втора поредна седмица на възход.

Общата европейска валута се задържа стабилно на ниво от 1.1070 щатски долара, но се насочва към втория си пореден седмичен спад спрямо американската валута.

Британският паунд спадна с 0.3% в петък до 1.22230 долара. Британската лира все още е на печалба за втора поредна седмицата, но остава несигурността как Великобритания ще приключи развода си с Европейския съюз.

Новозеландският долар се повиши с 0.4% до 0.6390 долара, което е най-големият дневен ръст от 8 август и скочи с 0.5% до 68.09 йени.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти