Индексът на долара се понижава слабо
07.08.2019 | 11:30
econ.bg
Индексът на долара се понижава слабо
Индексът на долара, който измерва съотношението на зелените пари спрямо шестте основни световни валути, спадна леко в сряда до 97.474 пункта

Американският долар спадна спрямо йената, а юанът отслабна, тъй като инвеститорите остават предпазливи, че валутната политика на Китай се превърна в нова светкавица за търговската война със САЩ.

Двете най-големи икономики в света влязоха в нов остър търговски спор, който бързо ескалира в края на миналата седмица, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще налага повече вносни тарифи за китайските стоки.

Китай отговори в понеделник, като позволи на валутата си да отслабне до психологическата граница от 7 юана за долар, което предизвика Вашингтон да определи Пекин като валутен манипулатор.

Доларът спадна с 0.3% до 106.13 йени по време на азиатска търговия в сряда. Във вторник, зелените пари се повишиха от 105.51 йена до 107.07 йени за щатски долар при волатилна търговска сесия, предизвикана от притесненията относно валутната политика на Китай.

Възстановените притеснения относно търговските търкания между САЩ и Китай обикновено предизвикват повишено търсене на йената като валутата-убежище при кризи.

Индексът на долара, който измерва съотношението на зелените пари спрямо шестте основни валути, спадна леко в сряда до 97.474 пункта.

Общата европейска валута е стабилна на ниво от 1.1202 щатски долара в азиатската търговия.

На валутните пазари, новозеландският долар изтри печалбите си от вторник, като спадна с 0.7% до 0.6471 щатски долара, след като Резервната банка на Нова Зеландия намали лихвените проценти с 50 базисни пункта до рекордно ниския 1.00%, което се размина съществено с очакванията на анализаторите за по-малко намаление от 25 базисни пункта.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти