Китайски инвестиции в чужбина намаляват през януари
22.02.2019 | 13:00
econ.bg
Китайски инвестиции в чужбина намаляват през януари
Данни на китайското търговско министерство показват, че през януари китайските инвестиции в чужбина са били 9,2 милиарда долара. Китайските компании са вложили свои капитали в 973 предприятия от 137 държави и региона

Данни на китайското търговско министерство показват, че през януари китайските инвестиции в чужбина са били 9,2 милиарда долара. Китайските компании са вложили свои капитали в 973 предприятия от 137 държави и региона.

Капиталовложенията им в страните по маршрут на инициативата „Един пояс, един път" се увеличават стабилно, структурата им става все по-разнообразна, развиват се транснационалната търговия и големите проекти зад граница, сочат още данните.

Говорителят на Министерството Гао Фън каза, че през първия месец на тази година китайските компании са инвестирали повече от 1,3 милиарда щатски долара в страните от „Един пояс, един път", което е увеличение с 8,1% спрямо същия период на миналата година.

В сравнение с миналия януари се забелязва лек спад в преките инвестиции и проектите зад граница, каза още Гао Фън, посочвайки като основни причини бавното развитие на световната икономика и по-строгия контрол върху чуждестранните капитали от някои държави.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти