Китай е внесъл рекордно количество втечнен газ през 2017 година
16.02.2018 | 11:55
econ.bg
Китай е внесъл рекордно количество втечнен газ през 2017 година
Китай е купил общо 37,89 милиона метрични тона втечнен газ от чужбина, което представлява увеличение с 48% в сравнение с 2016 г.

През миналата година Китай изпревари Южна Корея като втория най-голям вносител на втечнен газ, сочат данни на консултантската агенция S&P Global Platts. Основният двигател за бума са усилията на властите да се справят със замърсяването на въздуха.

Китай е купил общо 37,89 милиона метрични тона втечнен газ от чужбина, което представлява увеличение с 48% в сравнение с 2016 г. Само за декември покупките са били за 5,05 милиона метрични тона — най-високият подобен месечен показател, откакто страната започва да внася синьото гориво през 2006 г. На върха на класацията остава Япония с 81,61 милиона метрични тона внесен втечнен газ, което представлява увеличение от 2,3% на годишна база, а Южна Корея е на трето място с 36,51 милиона метрични тона и годишен ръст от близо 11%. 

Увеличеното търсене на горивото в Китай се дължи отчасти ръста в цената му, която продължава да расте в последните месеци. Тя достигна тригодишен пик от 11,2 долара за милион британски термални единици (Btu) миналата седмица, което е двукратно увеличение от най-ниската точка за 2017 г. през март, когато бе 5,4 долара. „Активното търсене от Китай бе един от важните фактори за настоящия ръст на цените в Азия“, казва Марк Хоусън от S&P Global Platts и добавя, че останалите фактори са очакванията за по-голямо търсене от Япония, заради студеното време в Северна Азия и ограниченият избор от доставчици. 

Употребата на природен газ в Китай нарасна осезаемо след като преди година правителството поде кампания за ограничаване на замърсителите на въздуха, най-големият от които са изхвърляните от изгарянето на въглища през отоплителния сезон фини прахови частици. За тази цел голяма част от селските райони и предградията на мегаполисите като Пекин и Тиендзин в Северен Китай бяха газифицирани. Потреблението от януари до ноември 2017 г. е било с 18,9% по-високо от това за същия период на 2016 г., а средният годишен ръст за периода 2012–2016 г. е около 11%, сочат данните на Националната комисия за развитие и реформи (НКРР). 

Цените на природния газ, и в частност на втечнения, започнаха бързо да растат вътре в страната през последните месеци, тъй като доставките се оказаха недостатъчни да задоволят търсенето на фона на студената зима. Това накара НКРР да задължи местните власти да засилят контрола върху компаниите, доставящи синьото гориво, и предотвратят спекула и изкуствено раздуване на цените. Съще-

временно, миналият месец бяха вдигнати и някои рестрикции за употребата на въглища за отопление, тъй като преминаването на газ в северните райони не е приключило. Правителствената интервенция очевидно имаше ефект и вътрешната цена на втечнения газ спадна с повече от 33% в рамките само на осем дни — до около 5600 юана. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти