Над една трета от доходите на българина отиват за храна
18.12.2018 | 11:10
econ.bg
Над една трета от доходите на българина отиват за храна
Само пет европейски държави са след България в класацията

Българинът отделя над 1/3 от доходите си за храна. В процентно отношение това прави 36,7% от парите му, което е най-високият процент сред държавите от Европейския съюз. В тази класация след България няма нито една страна членка на съюза. Страната ни заема 35 място по разходи за храна сред 40 европейски държави, съобщава БГНЕС.

Българинът е на второ място на Стария континент по разходи за алкохол и цигари и отделя средно 5,1% от парите си за това. Първото място в това отношение е на Румъния. Румънците харчат за тютюн и напитки 8,2%. Разходите на румънците за храни са 34,3%, на сърбите - 34,5%, а македонците отделят за храна 37,8% от доходите си.

От балканските държави по-напред са Турция, нареждаща се на 20 място с 19,7% разходи за храна, и Гърция - съответно 23 място и 20,4%. Словения, Хърватия и Черна гора също могат да се похвалят с по-висок стандарт на живот от нас.

Най-малко пари за трапезата отделят в Люксембург (8,7%), Великобритания (10%) и Холандия (10,6%). В първата десетка на благополучните държави с високи доходи са Ирландия, Финландия, Австрия, Норвегия, Швейцария, Дания и Германия. В най-силната икономика на ЕС за храна се харчат средно 12,1%, а за алкохол и цигари - 1,7% от парите на домакинствата.

В последната тройка са Молдова, Казахстан и Украйна (50,9%), където приблизително половината от парите отиват за храна.

При съставянето на класацията са анализирани бюджетите на домакинствата през последните години. Като правило колкото по-нисък е делът на разходите за храна, толкова е по-висок жизненият стандарт, по-големи са разходите, свързани с удовлетворяване на други потребности - посещение на ресторанти, образование, развлечение, пътешествия.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти