Най-богатите в света забогатяват със средно 6000 долара на минута
30.10.2014 | 11:00
Най-богатите в света забогатяват със средно 6000 долара на минута
Броят на милиардерите се е увеличил двойно от началото на финансовата криза

През последните 2 години 85-те най-богати хора по света са увеличавали нетните си активи с общо 668 млн. долара на ден или около половин милион долара на минута. Така всеки един от тях е добавял към богатството си средно почти по 6000 долара всяка една минута, става ясно от доклад на неправителствената организация Oxfam.

Проучването, цитирано от CNBC, сочи също така, че броят на милиардерите се е увеличил двойно от началото на финансовата криза. Така в клубът на супербогаташите вече членуват 1645 души спрямо 793 през март 2009 г.

От Oxfam изтъкват, че  нарастването на броя на милиардерите показва, че пропастта между бедни и богати се е увеличила още повече по време на кризата. Стотици милиони по света живеят в бедност без достъп до здравеопазване и образование, а в същото време милиардерите трупат богатство, което никога няма да могат да похарчат.

През януари друго проучване на Oxfam показа, че общо активите на 85-те най-богати хора по света се равняват до богатството на цялото бедно население на планетата.

От неправителствената организация са изчислили също така, че ако топ милиардерите бъдат обложени с данък в размер на 1,5%, това ще генерира приходи от 74 млрд. долара. Тази сума е достатъчна всяко едно дете в бедните региони на света да получи достъп до образование и здравеопазване.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти