Паундът се понижава заради опасенията от Брекзит без сделка
16.07.2019 | 10:40
econ.bg
Паундът се понижава заради опасенията от Брекзит без сделка
Индексът на долара спрямо кошницата от шестте основни световни валути беше почти непроменен на нива от 96.924 пункта, след като отбеляза ръст от 0.13% предишния ден

Британската лира приближава шестмесечния минимум спрямо долара във вторник, затруднен от постоянните тревоги за Брекзит, които от своя страна притискат еврото.

Доларът пък се бори с йената, тъй като перспективата за намаляване на лихвения процент от Федералния резерв на САЩ (Фед) по-късно през месеца продължава да задържа долара в защитна позиция.

Британският паунд спадна до 1.2515 долара и загуби 0.5% за една нощ. 

Общата европейска валута се промени слабо до 1.1260 долара, след като загуби 0.1% предишния ден, което се дължеше на очакванията за срещата на Европейската централна банка следващата седмица.

Паундът попадна под натиск, тъй като инвеститорите бяха изнервени от перспективата евроскептичният Борис Джонсън да спечели надпреварата за ръководство на консервативната партия и да стане следващият британски премиер още в края на този месец.

Индексът на долара спрямо кошницата от шестте основни световни валути беше почти непроменен на нива от 96.924 пункта, след като отбеляза ръст от 0.13% предишния ден.

Американската валута нарасна до шестседмичен връх от 108.990 йени миналата седмица, но се свлече след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл постави основата за намаляване на лихвените проценти по-късно този месец, като изтъкна като аргумент несигурността пред най-голямата икономика в света.

Австралийският долар е почти непроменен на ниво от 0.7037 долара, след като натрупа около 0.3% предния ден, като резултат от по-добрите от очакваните данни за китайската икономика. Aвстралиецът е чувствителен към икономическото състояние на Китай, най-големия търговски партньор на Австралия.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти